Go back
Ambassadors

L'Etape Slovenia promotorji: Matjaž Hribljan

Prostovoljni gasilec, računalniški tehnik, lubitelj multimedija in strastni kolesar

Predstavili vam bomo prvega izmed štirih promotorjev L'Etape Slovenia. Matjaž Hribljan je računalniški tehnik, ki je svojo strast do multimedije in kolesarstva združil v vedno bolj priljubljen Youtube kanal, na katerem objavlja svoje takšne in drugačne kolesarske dogodivščine. Še posebej so na njegovem kanalu priljubljeni reportažni videi iz dirk, na katerih nastopi.

Prostovoljni gasilec in dobrodelni kolesar

Matjaž je tudi član Prostovoljnega gasilskega društva Ivanje selo. Trenutno pa ravno kolesari za dobrodelni namen. V akciji, ki jo je začel 19. julija in jo bo sklenil 31. julija 2022 v Postojni, ima namen prevoziti vseh 212 slovenskih občin. S to akcijo želi ljudi ozavestiti o amiotrofični lateralni sklerozi (ALS) in z dobrodelno akcijo tudi zbrati dodaten denar za bolnike, ki se spopadajo s to boleznijo.

V tem času tudi vi lahko pošljete SMS z besedilom: ALS5 na 1919 in donirate 5 € za obolele za ALS.

Spoznajte Matjaža pobliže v kratkem intervjuju

Kdo je Matjaž osebno? Opiši se v 3 stavkih.

Sem rekreativni kolesar Kolesarskega kluba Jan Sport  in prostovoljni gasilec iz majhne vasice, imenovane Ivanje selo na Notranjskem. Med prostim časom rad poslušam pop glasbo, ki me dodatno motivira za delo. Navijam za oba slovenska asa, Rogliča in Pogačarja, ter upam na njune ponovne odlične rezultate.

Kdo je Matjaž profesionalno? Opiši se v 3 stavkih.

Trenutno se še iščem na profesionalni sceni, sicer sem računalniški tehnik, a me bolj zanima multimedija. Sem dobro znan na kolesarskem YouTube kanalu, kjer dokumentiram in objavljam različne kolesarske dogodke. Menim, da je premalo promoviranja in video vsebin slovenskega cestnega kolesarstva in dogodkov na platformi YouTube, glede na to v kakšnem svetovnem kolesarskem vrhu smo.

Kdaj si prvič sedel/sedla na kolo?

Prvič sem sedel na kolo pri 8 letih, a sem začel bolj resno kolesariti pri 18 letih, prav zaradi domačih gasilcev, saj mi je resno primanjkovalo kondicije, ker se nisem takrat ukvarjal z nobenim športom.

Kaj te vleče na kolo, zakaj je kolo tako super?

Na kolo me zagotovo vleče užitek potovanja na kolesu, ki se vsakič povečuje z boljšo kondicijo.

Kateri je tvoj najljubši kos tekmovalne opreme?

Moj najljubši kos tekmovalne opreme so rokavice, saj samo tako lahko dobim vidne rokavčke.

Katera je tvoja najljubša dirka?

Moja najljubša dirka doslej je veliki Maraton Franja, saj je dolžina kar velik zalogaj poleg vzponov, visokih hitrosti in množične udeležbe.

Na katero zmago si najbolj ponosen?

Osebno še nisem zmagal znanih tekem, a sem najbolj ponosen na lansko 2. mesto Pokala Bleda, kjer se je v deževnem dnevu pobeg s tremi kolesarji zelo obrestoval.

Kateri je tvoj najljubši kolesarski spomin?

Moj najljubši kolesarski spomin je prevožena Diagonala 335 leta 2019, ki je moj zanimiv 3-dnevni kolesarski izlet do štarta diagonale, čez njo v izjemni družbi ter nato tudi pot domov. To je postala tudi moja najdaljša neprespana vožnja, ki je štela kar 670 km.

Naštej tvojih 5 najljubših vzponov in kateri je tvoj najljubši?

Najljubši vzponi so Rakitna, Krvavec, Rogla, Kolovrat in Pokljuka; slednji je moj najljubši vzpon, saj je kombinacija vzpona in kronometera.

Koliko je bila dolga tvoja najdaljša vožnja?

Kot že omenjeno, je moja najdaljša vožnja dolga kar 670 km brez spanja. Leta 2019 je bila dogodek Diagonala 335 v svojih začetnih izvedbah in ni imel tako velike organizacije, kot jo ima danes. Takrat me je prijatelj povabil, da se jo udeležim in po zelo dobri vremenski napovedi, sem se kar s kolesom odpeljal na štart, prekolesaril z njimi celotno diagonalo in se nato zaradi zamujenega zadnjega vlaka s Kopra, odpravil s kolesom še domov.

Katero je tvoje najljubše kolo in katero je tvoje sanjsko kolo?

Moje najljubše in sanjsko kolo je Specialized S-Works Tarmac, saj je zelo lahko in namenjeno klancem, ki jih imam tako rad. Omenjeno kolo sem že preizkusil pri prijatelju in me je takoj prevzelo.

Katera je tvoja najljubša virtualna kolesarska platforma?

Trenutno se bolj nagibam na platformo Zwift, na kateri sem preživel skoraj vse zime, čeprav mi je tudi platforma RGT Cycling (zdaj Wahoo RGT) zelo všeč.

Ali treniraš še kakšen drugi šport polega kolesa?

Trenutno treniram samo kolesarjenje, vendar včasih razmišljam tudi o začetku teka.

Opiši tvoj najljubši trening?

Moji najlubši trening/interval so Vo2max ponovitve. Najprej se 10 min ogrevam v zmernem tempu. Nato naredim tri 12-min nize, v katerih 40 sec vozim v zelo visokem ritmu, 20 sec pa imam odmora. Med vsakim nizom imam 5 min regeneracije v zmernem tempu.

Kje boš napadel/napadla na L'Etape Slovenia?

Na L’Etape Slovenia bom zagotovo napadel na Jamniku, saj mi dolgi klanci zelo ustrezajo.

Katerega dela trase L'Etape Slovenia se najbolj veseliš?

Najbolj se veselim vzpon na Jamnik, saj je razgled na vrhu res fenomenalen in odlična razgledna točka na sami trasi.

S katerim znanim kolesarjem bi najraje preživel/preživela dan na kolesu?

Najraje bi preživel dan na kolesu z Matejem Mohoričem, saj me moji počasni spusti navzdol kar mučijo ter bi se lahko naučil leteti navzdol tako kot on, da ne bi zgubljal dragocenega časa, ki ga pridobim na klancih.

Črne ali bele nogavice?

Bele nogavice, saj so v stilu z mojimi čevlji in sem rad viden na cesti.

Tvoj najljubši obrok pred treningom?

Najljubši obrok pred treningom so banane ali rozine, saj so hitro in dobro prebavljive.

Kateri je tvoj najbolj priljubljen prigrizek med treningom ali dirko?

Poleg energijskih ploščic, ki jih redno uporabljam med treningi in na dirkah, še rozine v zmerni količini. Pretiravanje z njimi se na dolgi dirki ne obrestuje prav dobro. 

Kaj ti je bolj všeč kava med treningom ali piva po koncu?

Težka odločitev, saj ne pijem niti kave niti piva, tako da bom rekel kar radler po koncu treninga.

Tvoj nasvet vsem udeležencem L'Etapa?

Pridi, uživaj, povabi prijatelje in se prepusti odlični organizaciji in tokom občutka prave dirke Tour de France.

Matjaž Hribljan: Zgodbe, treningi in dirke na You Tube

Naročite se na You Tube kanal Matjaža Hribljana, promotorja L'Etape Slovenia. S svojimi bogatimi izkušnjami ljubiteljskega kolesarja vas bo zagotov navdušil. Klikni:

>> Matjaževe kolesarske video zgodbe