Go back
Training tips

Trening priprave na L'Etape Slovenia

Spremljajte programe treningov in bodite optimalno pripravljeni za nedeljsko preizkušnjo

Priprave na L'Etape Slovenia so že v polnem teku. Če še niste začeli ali želite trenirati bolj strukturirano, imamo za vas pripravljen trening program, ki vas bo periodizirano pripravil na vrhunec sezone. Ker pa vemo, da se na prireditev odpravljate kolesarji različnih pripravljenosti in ambicij, imamo za vas pripravljen program treningov v treh jakostnih skupinah, kjer bo program treningov prilagojen le za vas.

Preparations for L'Etape Slovenia are already in full swing. If you have not started or want to train more controlled, we have a training program that will prepare you periodically for your highlight of the season. However, since we know that there are many riders of various preparation levels or competitive ambition, we have a special program for you in three different groups, where the training program is adapted for each individual group.

Za program bosta poskrbela Blaž Debevc in Miha Koncilija

Za vašo priprave na dogodek bosta skrbela trenerja Blaž Debevc ter Miha Koncilija, ki je bil prvi trener Tadeja Pogačarja in je trenutno tudi vodja njegove ekipe Pogi team UAE Generali ter eden največjih strokovnjakov na področju kolesarskega treninga in priprav v Sloveniji.

Ste pripravljeni na začetek? Začnimo!

  1. SKUPINA: KOLESARJI ZAČETNIKI. V tej skupini se najdete kolesarji, ki ste na kolesu do 3x tedensko in ste na kolesu zato, da uživate. Nimate pretiranih tekmovalnih ambicij, pa vendar želite dirko prevoziti s čim boljšim časom, predvsem pa brez težav zaradi pomanjkanja kondicije.
  2. SKUPINA: ZAGRIZENI REKREATIVCI. V to skupino spadate kolesarji, ki ste na kolesu več kot 3x tedensko, za vikend pa opravite nekoliko daljšo rundo in se radi lotite tudi resnih vzponov. Imate željo po dobrem rezultatu na dirki.
  3. SKUPINA: DIRKAČI. Tisti kolesarji, ki ste na kolesu 5x na teden ali več, redno premagujete večje vzpone in se redno udeležujete dirk. Na legendarnem doživetju L'Etape Slovenia pa želite uresničiti svoje tekmovalne ambicije in ste pripravljeni več časa posvetiti sami pripravi na dirko.

Dve metodi treninga

Program treninga za drugo in tretjo skupino se bo izvajal s pomočjo con intenzivnosti (srčni utrip/moč). Pred začetkom treningov vam svetujemo, da opravite test, s katerim boste določili maksimalen srčni utrip. Možen je tudi izračun z enačbo:

  • ŽENSKE: 209-(0.9 x leta)
  • MOŠKI: 214–(0.8 x leta).

Tisti, ki trenirate z merilcem moči, pa opravite 20 min dolg maksimalen test za določanje funkcionalnega praga moči (FTP). Na podlagi pridobljenih številk boste trening še bolj prilagodili svojim sposobnostim in zaradi tega bo sam program treningov učinkovitejši.

Izračun con intenzivnosti

Po opravljenem testu je potrebno izračunati še cone intenzivnosti, v katerih boste trenirali. Slednje boste najlažje izračunali na POVEZAVI KALKULATORJEV ZA IZRAČUN. Potrebno je le vpisati svoj rezultat na testu (srčni utrip ali moč), potem pa vam program sam izračuna potrebna območja za trening, po katerih bomo trenirali.

Za dostop do treningov sledite povezavi:

>> ŽELIM PROGRAM TRENINGOV

Spremljajte programe treningov vrhunskih strokovnjakov in bodite pripravljeni na legendarno doživetje L'Etape Slovenia!