Go back
Race

Zakulisje dela ekipe L'Etape Slovenia: načrtovanje trase

V tem članku predstavljamo zakulisje dela in priprave na prvo septembrsko izvedbo L'Etape Slovenia pod okriljem Tour de France.

Trasa mora biti primerno zahtevna prav vsem udeležencem, da jim predstavlja izziv in hkrati ponuja priložnost za postavitev novega osebnega kolesarskega mejnika. Raznolikost iz dneva v dan naraščajoče kolesarske »družine« L'Etape Slovenia je izziv in čar našega dela, saj želimo zagotoviti nepozabno izkušnjo tako udeležencem z več tisoč prekolesarjenimi kilometri na sezono, pa tudi kolesarjem z nekaj sto prevoženimi kilometri.

Naše ključno vodilo: zagotoviti nepozabno kolesarsko izkušnjo

Naše ključno vodilo: zagotoviti priložnost doživeti nepozabno izkušnjo premierne izvedbe L'Etape Slovenia vsem kolesarjem. Ko voziš z užitkom, dosegaš sladke zmage med samo dirko na vrhu vsakega klanca ali »hupserja«, se polniš s čustvi vznesenosti, navezuješ stike, spodbujaš druge in od drugih »sotrpinov – užitkarjev« prejemaš spodbudne besede. In tisti božanski občutek svobode na spustih! Kot velik otrok. Vseskozi pa si nagrajen z lepimi razgledi po čudoviti panorami Gorenjske. Brez skrbi, sonce bo!

Malo smo »odkolesarili« od zakulisja; pri načrtovanju trase veliko pozornost namenjamo varnosti vseh udeležencev, dogovarjanju o zaporah cest, njihovih obnovah, izpostavitvi nevarnim odsekom, postavitvi označb ter določevanju odsekov za posebne meritve vmesnih ciljih na progi, kot sta gorski cilj in sprint. V veliko zadovoljstvo nam je, da je progo ob podpori domačih poznavalcev načrtoval vrhunski kolesarski strokovnjak Bogdan Fink, direktor Kolesarskega kluba Adria Mobil in direktor Dirke po Sloveniji.

Pri načrtovanju dirke smo kar nekaj časa namenili tehtnemu razmisleku o samem štartu in kako kolesarje razvrstiti na sam štartni prostor v izogib prekomerni gneči in prerivanju. Ker gre začetni del proge skozi staro mestno jedro, smo si ogledali tudi morebitne ovire na tem delu proge.

Nato smo se odpeljali po levem bregu Save skozi Trboje, Valburgo proti Vodicam in Komendi. Res je, tokrat smo se vozili in nismo kolesarili, saj smo šteli in zapisovali število otokov ter drugih morebitnih ovir na cesti, opazovali naklone klancev, zožitve pasov ... Kmalu smo prišli do najbolj rumenega krožišča v Sloveniji v spomin na prvo zmaga Tadeja Pogačarja na Tour de France.

Proga se je začela vzpenjati skozi Pogačarjev Klanec in spuščat proti Kamniku. Prvi postanek je bil pred začetkom vzpona na Šenturško goro v Lanišah. Iskanje najboljše pozicije za merjenje časa. Isti postopek še na vrhu, na polici pod Krvavcem, kjer nas je pričakal panoramski razgled proti Kranju in Ljubljani. Sledil je spust v Cerklje, skozi Adergas, Visoko in Olševek ter iskanje idealnega odseka za boj za zeleno majico. Lokacija naj še malo ostane skrivnost.

Skozi Preddvor in Belo, mimo posestva Brdo ter nazaj proti Kranju. Ves čas pozorni na nevarne odseke in cestne ovire ter določevanju primernih mest za okrepne postaje. V Kranj smo tako prispeli do razcepnega mesta, ki ločuje kratkoprogaše od dolgih: z zaključkom čez Jelenov klanec za vse tiste, ki bodo kolesarili na 70 km dolgi trasi in zmagovito prikolesarili do cilja, oziroma za nadaljevanje »druge pentlje« trase, čez ozek most na desni breg Save.

Slednji bodo kolesarsko preizkušnjo nadaljevali skozi Besnico, se vzpeli na Jamnik skozi Podblico, rodno vas Mateja Mohoriča. Morda za marsikoga najzahtevnejši vzpon proge, ki pa bo garantirano vse kolesarje nagradil z veličastnim razgledom.

Trasa se nato spusti v Kropo, nadaljuje po razgibanem terenu prek Prezrenja nad Podnartom v smeri Tržiča. A tudi na tem delu smo ohranili igrivost trase po razgibanem terenu, saj gre za izkušnjo, ne za hitenje v cilj. Trasa je tako speljana skozi Hudo v Brezje pri Tržiču, čez Bistrico v Loko in Retnje. Od tu oster zasuk v levo čez Križe, Golnik v Goriče, na Trstenik.

Pod mogočnim Storžičem skozi Bašelj do Bele na že znan teren do posestva Brdo in v cilj v Kranj. Zadnji del proge skozi Kranj ima kar nekaj ovinkov in tako bo marsikomu služil kot dobra priložnost za napad. Še češnja na torti: prihod v cilj čez Jelenov klanec. Zaključujemo z morda najbolj tradicionalnim ciljem kolesarskih dirk v Sloveniji.

Manjši namig: časa za predah v bistvu ni, razen če si ga vzameš 😊. Vzponi si sledijo drug za drugim, ritem pedaliranja vsekakor ne bo monoton, priložnosti za drobne zmage številne. 

Mi se pripravljamo, pripravimo se skupaj!

Ne zamudite priložnosti skupinskih priprav z Gremo na kolo in Visit Kranj ter se udeležite naših sobotnih kolesarskih druženj. Začnemo v soboto, 28. 5. 2022.

Več o sobotnih kolesarskih druženjih

Še niste prijavljeni? PRIJAVA na L'ETAPE Slovenia

Ne oklevajte! Bodite nepozabni del prve edicije L'Etape Slovenia! Cena 129,99 EUR z vključenim zgornjim delom kolesarskega dresa Ale do konca julija; nato se podraži in znaša 149,99 EUR.

Ne zamudite priložnosti skupinskih priprav z Gremo na kolo in Visit Kranj ter se udeležite naših sobotnih kolesarskih druženj – začnemo v soboto, 28. 5. 2022.