DOBRODOŠLI V SLOVENIJI

Dobrodošli v Kranju, živahnem mestu v srcu narave

Kranj je glavno mesto Gorenjske, ki stoji na 30 m visoki skali v objemu rek Save in Kokre in je v celoti zaščiten kot kulturni spomenik. Odkrijte kulturni utrip Kranja, skrivnosti ulic starega mesta, edinstveni naravni kanjon reke Kokre in bogato zgodovino, ki se piše že 6000 let.

Domačini in obiskovalci konec poletja uživajo na prostem v festivalskem času Prešernega poletja. V Rovih pod starim Kranjem domuje info center SOS Proteus za zaščito in ohranjanje človeške ribice.

Destinacija Kranj je ponosna nosilka platinastega znaka Zelene sheme slovenskega turizma in naziva evropska destinacija odličnosti 2023.

Kulinarika

Kje v Kranju kuhajo kosila, pripravljajo malice in strežejo večerje? Katere so priljubljene kranjske slaščičarne? Redno ponudbo dopolnjujo narazličnejši kulinarični dogodki, ki povezujejo druženje in odlično hrano: Kr' petek je!, Dan domačih dobrot, Kranjska dolga miza, Dan klobase in piva, Kostanov piknik, Vinska pot ... >> VISIT KRANJ - KULINARIKA

Kaj videti v Kranju

Pestra ponudba naravnih naravnih in kulturnih znamenitosti, živahno festivalsko dogajanje, številne kolesarske poti, bližina glavnega mesta Ljubljane ter tursitičnih biserov Bohinja in Bleda. Več namigov najdete nižje na strani.

v Sloveniji govorimo
slovensko
Naša valuta
evro
Kolesarili boste
v sončnem vremenu
Trasi sta
razgibani in slikoviti
Ustvarili boste
nepozabne trenutke

Utrinki iz Kranja in njegove okolice

V Kranju sta doma kultura in tradicija. Staro mestno jedro Kranja je med najbolj očarljivimi v Sloveniji, stoji na 30 metrov visoki skali v objemu rek Save in Kokre in je v celoti zaščiteno kot kulturni spomenik. Sotočje dveh rek lahko opazujete iz razgledne ploščadi, ki se dviga visoko nad konglomeratno skalo in simbolizira nekdanji obrambni stolp, ki se je zrušil v globino. Ploščad je povezana z mestnim obzidjem, ki je imelo nekoč osem obrambnih stolpov, danes pa vas trije obnovljeni stolpi vabijo na kulturna doživetja. Del obzidja je tudi grad Khislstein, s čudovitim skritim vrtom in koncertnim prizoriščem. V njem domuje Gorenjski muzej, ki hrani mnoge zanimive zgodbe bogate 6000-letne zgodovine mesta.

Več informacij

Rodna vas Mateja Mohoriča
Jamnik
Kranj
Kranj in pogled na Storžič
Zvonik kranjske cerkve

Načrtujte svoj prihod z našo pomočjo

Prihod v Kranj

Z lastnim prevozom po AC E-61, izvoz Kranj Zahod, smer Kranj center.

Z javnim prevozom:

  • z avtobusom do glavne avtobusne postaje: 500 m do startno-ciljnega prizorišča;
  • z vlakom do želežniške postaje v Kranju, 900 m do startno-ciljnega prizorišča.

Nastanitev

Za brezskrbno in nestresno pripravo na »dan D« predlagamo, da noč pred štartom prenočite v enem izmed bližnjih hotelov. Kmalu bodo na voljo naše partnerske namestitve, dotlej pa lahko rezervacijo vaše namestitve uredite na portalu Visit Kranj.

Info center SOS proteus

Poslanstvo centra je ozaveščanje o ogroženosti človeške ribice in pomenu ohranjanja podzemnih virov pitne vode. Na ogled so rešene človeške ribice, ki so jih poplave podzemnih voda izplaknile na površje, kjer sicer ne bi preživele. Z obiskom boste podprli raziskovanje in varstvo človeške ribice.

Rovi pod starim Kranjem

Pod starim mestom se skriva 1300 m podzemnih rovov, ki so bili včasih mestno zaklonišče, zgrajeno med 2. svetovno vojno, danes pa se v njih odvijajo številni kulturni in kulinarični dogodki. Odpravite se na klasičen ali digitalen voden ogled in spoznajte veličastno preteklost mesta.

Cerkev sv. Kancijana

Cerkev iz 15. stoletja velja za enega najpomembnejših spomenikov gotskega stavbarstva na Slovenskem. Njen zvonik se dviga 60 metrov visoko, odprt je za obiskovalce in nudi veličasten razgled na vse strani neba.

Grad Khislstein

Grad Khislstein je bil nekdaj del mestnega obzidja. Danes je v njem Gorenjski muzej, pa tudi Letno gledališče Khislstein in grajski vrt, ki sodita med najlepša slovenska prizorišča kulturnih dogodkov.

Kanjon reke Kokre

Mesto Kranj stoji na skali in se dviguje nad 30 metrov globokim kanjonom reke Kokre, ki je 2. najvišji mestni kanjon v Evropi. Urejena krožna pot zelenega kanjona sredi mesta ponuja oddih in sprostitev v naravi.

Posestvo Brdo

Ta protokolarni biser je od centra Kranja oddaljen le 10 minut vožnje in ponuja popoln oddih od mestnega vrveža. S svojimi grajskimi gozdovi, drevoredi, ribniki in travnatimi površinami predstavlja zakladnico kranjske aristokratske zgodovine.