Pravila in kolesarski bonton

Splošni pogoji
ŠPORTNA PRAVILA SODELOVANJA

Športna pravila sodelovanja na L'Etape Slovenia by Tour de France (v nadaljevanju pravila) veljajo za vse aktivne udeležence katerekoli kolesarske preizkušnje v sklopu 2-dnevnega dogodka. So sestavni del splošnih pogojev oz. na kratko povzemajo ključne informacije. Ker gre za športni dogodek, vse udeležence spodbujamo k pošteni igri ("fair play), kolegialnosti in športnemu bontonu.

POGOJI SODELOVANJA

Strinjanje s pogoji

Z oddanim prijavnim obrazcem (registracijo) na katerokoli kolesarsko preizkušnjo L'Etape Slovenia by Tour de France potrjujete, da se strinjate s Pravili in kolesarskim bonton, ste seznanjeni in se strinjate s Splošnimi pogoji in Politiko zasebnosti ter s pogoji prijavnega portala prijavim.se, kjer poteka prijavni postopek.

Nedeljski preizkušnji

Udeleženec kolesarske preizkušnje mora biti na dan dogodka star najmanj osemnajst (18) let, uspešno prijavljen na dogodek (ob prijavi ste prejeli potrditveno e-sporočilo s strani prijavnega portala), si zagotoviti pravočasen prevzem startne številke in biti v primernem psihofizičnem stanju. Več informacij o pogojih sodelovanja si lahko preberete v Splošnih pogojih in Politiki zasebnosti.

Kolesarjenje z e-kolesom ni dovoljeno. Prireditev je primarno namenjena cestnim kolesarjem, dovoljena pa so tudi vas ostala kolesa brez dodatne pomoči baterije, motorja itd., kot so na primer: makadamkar (gravel), treking kolo, gorsko kolo ...

Sobotne preizkušnje

Sodelovanje je dovoljeno s katerim koli tehnično izpravnim kolesom, ki ga je posameznik vajen in vešč. Najmljaši udeleženci lahko sodelujejo tudi s poganjalčki.

TRASE

Trasi nedeljske preizkušnje

Na voljo sta dve trasi z merjenjem časta, in sicer: 

 • krajša razdalja v dolžini 80 km (ang. Ride) in
 • daljša trasa v dolžini 145 km ( ang. Race).

Zemljevidi tras in podrobnosti so objavljene na spletni strani L'Etape Slovenia by Tour de France na več mestih, med drugim v Novicah, zavihku Trase, v Splošnih pogojih, ter deljene kot objave na družbenih omrežjih na uradnih profilih L'Etape Slovenia in e-novičniku prijavljenim naročnikom, ko so trase potrjene s strani vseh deležnikov. 

Trase sobotnih preizkušenj

Sobotne kolesarske preizkušnje potekajo netekmovalno in brez merjenja časa. Pretekle izvedbe so ponujale možnost brezplačnega kolesarjenja za otroke in družine, in sicer:

 • 800 m krog za otroške preizkušnje (1-3 krogi, odvisno od starostne kategorije)
 • družinsko kolesarjenje na trasi, dolgi 12,5 km.

Podrobnosti o trasi bodo pravočasno skomunicirane na spletnem mestu in vseh komunikacijskih kanalih L'Etape Slovenia by Tour de France, sočasno z odprtjem prijav. Prijave na sobotna kolesarjenja se odprejo kasneje kot prijave na nedeljska kolesarjenja, predvidoma pozno pomladi oz. v začetku poletja 2024.

O DOGODKU in PROMETNEM REŽIMU

L'Etape Slovenia by Tour de France je 2-dnevni kolesarski dogodek z osrednjim prizoriščem v Kranju v soboto, 7. septembra 2024 in v nedeljo, 8. septembra 2024.

Sobotno dogajanje je v pretežni meri skoncentrirano na mestno središče Kranja z različnimi kolesarskimi preizkušnjami netekmovalne narave in brez merjenja časa. V času kolesarskih preizkušenj so ceste, na katerih potekajo preizkušnje, delno ali popolno zaprte za promet..

Nedeljski kolesarski preizkušnji na daljši trasi, dolgi 145 km oz. krajši trasi, dolgi 80 km, potekata z merjenjem časa in na cestah, ki so delno ali v celoti zaprte za promet v Kranju in po cestah okoliških občin, kot so: Komenda, Kamnik, Vodice, Cerklje na Gorenjskem, Tržič, Radovljica, Naklo, Škofja Loka ...

Režim o zaporah oz. spremenjenem prometnem režimo na dan prireditve bo pravočasno objavljen na spletni strani L'Etape Slovenia in drugih partnerskih kanalih za obveščanje javnosti. Udeležence prireditve naprošamo, da upoštevajo cestno-prometne predpise, navodila organizatorja in rediteljev na dogodku ter spoštujejo sokolesarje na dogodku.

REGISTRACIJA IN PREVZEM STARTNE ŠTEVILKE

Nedeljski preizkušnji

Prijave so odprte do vključno 25. 8. 2024, po tem datumu prijava ni več mogoča.

Prevzem startne številke na prizorišču

Startno številke in čip za merjenje časa oziroma startni paket lahko udeleženec ob predložitvi osebnega dokumenta prevzame v vnaprej določenem časovnem obdobju pred dogodkom in na dan dogodka v za to namenjenem prostoru na prizorišču (v avli Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1, 4000 Kranj):

 • sobota, 7. 9. 2024, od 10:00 do 18:00 ter na dan dogodka,
 • nedelja, 8. 9. 2024, od 7:00 do 8.30.

V primeru možnosti predčasnega prevzema startnega paketa bomo vse uspešno prijavljene udeležence pravočasno obvestil prek spletnega novičnika, spletne strani in družabnih medijev.

Startnega paketa za drugo osebo ni mogoče prevzeti. Udeleženec z uspešno opravljeno prijavo bo informacijo o štartni številki prejel v posebnem e-poštnem sporočilu, poslanem v tednu pred dogodkom. Startnih številk ni mogoče poslati po pošti.

Številka mora biti nameščena na hrbtu udeleženca in bo obvezna za dostop do prizorišča, namenjenega samo udeležencem ter do startno-ciljnega prostora in mora ostati popolnoma vidna ves čas tekmovanja, tudi v primeru slabega vremena.

Sobotne preizkušnje

Prevzem štartnih številk za predhodno registrirane kolesarje je možen na dan dogodka v soboto, od 10. do 14. ure v avli Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1, 4000 Kranj. Registracija za kolesarske preizkušnje je mogoča do zapolnitve razpoložljivih mest.

V primeru možnosti predhodnega prevzema startnih številk bodo prijavljeni udeleženci pravočasno obveščeni.

MERJENJE ČASA NA NEDELJSKI PREIZKUŠNJI

Vsi udeleženci bodo skupaj s startno številko prejeli elektronski čip za merjenje časa, ki mora biti pritrjen/zalepljen pod sedežem. Čip se bo samodejno sprožil ob prečkanju startne črte in bo meril čas vzdolž celotne trase, vse do ciljne črte.

Pozor: Pazite, da merilnega čipa ne prepognete ali kako drugače poškodujete, saj s tem onemogočite njegovo pravilno delovanje.

Udeleženci, ki ne sledijo uradni trasi, ki jo je določil organizator, uporabljajo človeško pomoč ali prečkajo ciljno črto brez merilnega čipa, se bodo zabeležili kot diskvalificirani.

Elektronski sistem zaznavanja časa je bil izbran v skladu s strogimi zahtevami glede zanesljivosti. Kljub testom, ki so jih izvedli proizvajalci, ostaja zelo nizek odstotek primerov nezaznavanja. Organizator za to ne more biti odgovoren.

Sobotne preizkušnje

Čas se ne meri, saj so vse preizkušnje netekmovalne narave.

URADNI REZULTATI – OKREPČILNE POSTAJE

Nedeljski preizkušnji

Merjenje časa bo potekalo z elektronskim sistemom zaznavanja, ki ga omogoča Timing Ljubljana. Celotna trasa se bo merila na čas in uradna končna uvrstitev bo izdelana na podlagi tega časa. Izbrano število ravninskih odsekov in vzponov se bo prav tako merilo in štelo za tekmovanja za zeleno in pikčasto majico.

Za vse udeležence so vzdolž celotne trase postavljene 3 okrepčilne postaje (1x na kratki trasi in 3x na daljši trasi). Okrepčilna postaja je tudi na cilju.

Udeleženec mora prečkati ciljno črto pred 14.30. uro. Vsak udeleženec, ki prekorači to časovno omejitev, tudi če prečka ciljno črto, bo diskvalificiran.

Sobotne preizkušnje

Čas se ne meri, vzdolž trase oz. kroga ni okrepčilnih postaj.

NAGRADE IN STAROSTNE KATEGORIJE

Nedeljski preizkušnji

Na podlagi uradnih rezultatov bo na dan dogodka potekala podelitev nagrad in razglasitev zmagovalcev v sledečih kategorijah:

 • Rumena majica: razvrstitev od prvega do zadnjeuvrščenega udeleženca na podlagi uradnega časa, ki se začne, ko kolesarji prečkajo merilno preprogo na km 0. Majico dobita prva kolesarka in prvi kolesar, ki bosta prečkala ciljno črto v Kranju.
 • Pikčasta majica: razvrstitev bo določena na podlagi najboljšega seštevka časov na dveh vzponih (Šenturška gora in Jamnik) na 145 km trasi ter najboljši čas pri vzponu na Šenturško Goro na 80 km trasi v ženski in moški kategoriji.
 • Zelena majica: razvrstitev bo določena na podlagi najbojlšega izmerjenega časa na označenem ravninskem odseku na progi 73,5 km – 74,0 km. obe trasi (krajša in daljša).
 • Bela majica: razvrstitev najhitrejšega kolesarja in kolesarko mlajša od 25 let na podlagi uradnega časa.

Vsi udeleženci so razvrščeni v starostne kategorije na podlagi uradnega časa najhitrejšega kolesarja in najhitrejše kolesarke v sledečih starostnih razredih:

 • Ženske: 18-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65+
 • Moški: 18-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65+

Udeležence opozarjamo, da bomo med prireditvijo opravljali nadzore za zagotavljanje poteka tekmovanja v skladu s temi pravili.

Sobotne preizkušnje

Sobotne preizkušnje potekajo brez merjenja časa. Vsi udeleženci v cilju prejmejo spominsko medaljo.