IZKUSI LEGENDARNI
TOUR DE
FRANCE

Edina športna serija, kjer se počutiš kot šampion in izkusiš edinstveno doživetje Tour de France

"Dirka po Franciji je najveličastnejša kolesarska dirka na svetu. Vsako leto jo strastno spremljajo oboževalci po vsem svetu, kar je razlog, da smo vzpostavili priložnost izkušnje z L'Étape by Tour de France,« je povedal Christian Prudhomme, direktor Tour de France.

Serija etapnih dirk za rekreativne cestne kolesarje s prvinsko izkušnjo prave dirke se je hitro razširila globalno, tudi na Kitajsko, Tajsko, Mehiko, Brazilijo, Avstralijo in od leta 2022 dalje tudi v Slovenijo.

V nizu serij L’Étape je L'Étape du Tour de France opredeljen kot Queen stage (kraljeva etapa), paradni konj, in visoko na seznamu želja vseh kolesarjev. S 15 000 kolesarji, 50 različnih narodnosti, je to največji evropski kolesarski dogodek za rekreativne kolesarje. Vožnja po istih trasah in pod enakimi pogoji kot prvaki Tour de France: to je obljuba, ki jo L'Étape du Tour de France izpolnjuje že od leta 1993.

Zmagovalec L'Etape Slovenia dobi brezplačno prijavnino na L'Etape du Tour.

KLJUČNE ŠTEVILKE

25

Število držav in mest, v katerih poteka L'Etape by Tour de France.

50 000

Pričakovano število kolesarjev na dogodku L'Etape by Tour de France 2022.

5 celin

Evropa, Severna in Južna Amerika, Azija, Oceanija

Kolesari na L'Etape Slovenia in postani del globalne družine Tour de France

Postani legenda. Izkusi Tour de France

 • Za promet zaprti trasi, zasnovani s strokovnjaki Tour de France.
 • Visoka mera skrbnosti za zagotavljanje varnosti.
 • Rekreacija in/ali tekmovanje – dirka po meri vsakogar.
 • Možnost potegovanja za kultne majice Tour de France: rumeno, zeleno, pikčasto in belo.
 • Med udeleženci spodbujamo kolegialnost, športni bonton in načela poštene igre.
 • Spominska medalja za vsakogar, ki prečka ciljno črto.
 • Razglasitev zmagovalcev po starosti in spolu.
 • Svečana podelitev majic Tour de France.

Prijavi se na 3. izvedbo L'Etape Slovenia

 • Osvoji nov osebni kolesarski mejnik. Postani legenda.
 • Doživi čudovite kraje Gorenjske po za promet zaprtih cestah.
 • Razgibani trasi navdušujeta s čudovitimi vedutami in panoramskimi razgledi.
 • Postani prepoznaven del kolesarske karavane – naroči si markanten dres L'Etape Slovenia.
 • Doživi nepozabno atmosfero in se predaj navijaškemu vzdušju ob trasi.
 • Spoznaj ceste, na katerih so se kalili Matej Mohorič, Tadej Pogačar, Luka Mezgec in drugi vrhunski slovenski kolesarji.
 • Zmagovalka in zmagovalec daljše trase prejmeta vozovnico za L'Etape du Tour.

Naša zgodovina

1903

Premiera Tour de France - Dirke po Franciji

Tako se je 1. julija 1903 iz Montgerona odpravilo šestdeset pionirjev s kolesi. Po šestih veličastnih etapah (Nantes - Pariz, 471 km!) je epsko kolesarjenje končalo le 21 "cestarjev" pod vodstvom Mauricea Garina. Potem ko je s povprečno hitrostjo 25 km/h zaključil častni krog, je bil Maurice Garin nagrajen z denarno nagrado v višini 6.075 frankov, kar je bila lepa vsota za takratni čas. Najpomembneje pa je, s tem se je za vedno zapisal kot prvi na dolg seznam pravakov, ki so mu sledili v naslednjem stoletju ...

1910

Tour odkrije visoke gore

Ko se je peloton že lotil Ballon d'Alsace (1905), se je v tem letu spopadel še z vrhovi Pirenejev. Naslednje leto se je dirka odpravila v Alpe na gorski prelaz Col du Galibier.

1919

Nastanek rumene majice

Prvo rumeno majico, ki označuje vodilnega v skupni razvrstitvi, je oblekel Eugèn Christoph v Grenoblu. Izbira barve je morda naključna - sledila je namreč barvi, na katerem je bila natisnjena revija L’Auto.

1930

Oblikovanje reprezentanc

V obdobju, ko so v Davisovem pokalu narodov prevladovali slavni mušketirji francoskega tenisa, je peloton prav tako vzbujal veliko domoljubnih čustev Francozov. André Leducq je bil skupni zmagovalec Le Toura, Charles Pélissier pa je zmagal na osmih etapah. To je bilo tudi leto, ko je nastala karavana medijev.

1952

Prvi gorski cilj

Za ta poskus so bili načrtovani trije gorski cilji: Alpe d'Huez, Sestrières in Puy-de-Dôme. Italijan Fausto Coppi je prečkal vse tri ciljne črte kot prvi in osvojil svojo drugo krono Tour de France.

1964

Anquetil postane prvi kolesar, ki je petkrat osvojil Le Tour

Pozneje se mu v ekskluzivnem klubu petkratnih zmagovalcev Le Toura pridružijo: Eddy Merckx, znan kot "The Cannibal" (peta zmaga leta 1974 in je tudi edini kolesar, ki je zmagal v vseh ločenih razvrstitvah le Toura); Bernard Hinault (peta zmaga leta 1985 in je še vedno zadnji Francoz, ki je zmagal na tekmovanju); Miguel Indurain (peta zmaga leta 1995 in je postal prvi kolesar, ki je petkrat zapored zmagal na Le Touru).

1985

Zadnja zmaga Francoza: Bernard Hinault

Potem ko je na cilju 14. etape v Saint-Etiennu doživel spektakularen padec, je Bernard Hinault vseeno uspel zapečatiti svojo peto zmago na Touru. Ostaja zadnji francoski kolesar, ki je osvojil naslov.

1989

Greg LeMond zmaga na Touru za 8 sekund!

Le 8 sekund je ločilo Grega LeMonda in Laurenta Fignona! Vse se je stavilo na zadnji kronometer med Versaillesom in Elizejskimi poljanami. To je najmanjša zmagovalna razlika v zgodovini Dirke po Franciji.

2003

Tour praznuje stoletnico

Dirka po Franciji je praznovala stoletnico. Po prologu v Parizu se je prva etapa začela točno tam, kjer se je vse začelo leta 1903, pred kavarno Le Reveil Matin v Montgeronu.

2013

Dirka po Franciji praznuje 100. izvedbo

Tour de France praznuje svojo 100. izvedbo dirke. Ker Grand Départ poteka na Korziki, so vsi departmaji v metropolitanski Franciji zdaj gostili Tour.

2020

Tadej Pogačar postane najmlajši zmagovalec po letu 1904

Na svoji prvi udeležbi je 21-letni slovenski kolesar Tadej Pogačar zmagal na Dirki po Franciji 2020. Je najmlajši zmagovalec vse odtlej, ko je leta 1904 zmagal Henri Cornet na 2. izvedbi Dirke, star 20 let.

And More To Come