Go back
Race

Druga izvedba L'Etape Slovenia by Tour de France navdušila

Rekreativni kolesarji so imeli že drugo leto zapored priložnost izkusiti Dirko po Franciji na slovenskih tleh.

Rekreativni kolesarji so imeli že drugo leto zapored priložnost izkusiti Dirko po Franciji na slovenskih tleh in tako postati del svetovne serije L'Etape, ki poteka v 25 državah po vsem svetu. Več kot 1.000 kolesarjev in kolesark se je danes, v nedeljo, 3. 9. 2023, podalo na 68 km oz. 136 km dolgo preizkušnjo po gorenjskih cestah. Za avtentično vzdušje so poskrbeli številni gledalci in navijači ob progi, vrhunska organizacija, protokol z največje dirke na svetu in označena odseka za najhitrejšega na gorskem cilju in najboljšega sprinterja pri Predosljah. Manjkala ni niti kultna maskota hudiček Didi.

Startni znak je dal župan Matjaž Rakovec

Živopisani karavani kolesarjev, ki so se dirke udeležili kar iz 23 držav, je startni znak dal Matjaž Rakovec, župan MO Kranj, srečno popotnico pa je zaželel domačin, vrhunski kolesar in ambasador L'Etape Slovenia, Matej Mohorič, ki se je z amaterskimi kolesarji tudi sam podal na progo. Marsikdo je imel tako danes priložnost kolesariti ob boku s šampionom in okusiti slast profesionalne kolesarske dirke.

Zmagovalec daljše trase – 136 km razdalje – je postal že lanskoletni zmagovalec, Avstrijec Johnny Hoogerland, na krajši preizkušnji pa se je zmage veselil Gašper Breznik.

V ženski konkurenci je s tekmicami pometla Laura Šimenc, na 68 km pa je prva čez cilj prišla Valerie Rupitsch iz Avstrije. Vsi najhitrejši so tudi dobitniki kultne rumene majice Dirke po Franciji.

Rezultati vseh udeležencev so na voljo na spletni strani uradnega časomerilca dogodka Timing, neposredni prenos današnje dirke pa so si gledalci lahko ogledali na Planet TV.

Otvoritev kolesarskega festivala L'Etape Slovenia je bila že včeraj, ko so potekala otroška in družinska kolesarjenja v duhu dirke po Franciji.

Letošnji L'Etape Slovenia by Tour de France je zaradi vremenske ujme, ki je v začetku avgusta pustošila po Sloveniji, potekal po malce spremenjeni progi. Organizatorji so Fundaciji Mateja Mohoriča donirali 8.000 evrov, ki bodo namenjeni prav za pomoč najbolj prizadetim v avgustovskih poplavah.

Kranj bo tudi naslednje leto gostil L'Etape Slovenia by Tour de France, in sicer 7. in 8. septembra 2024, ko bo Gorenjska zopet v rumenem.