Go back
Race

Ključne informacije za udeležence nedeljske preizkušnje

Zbir ključnih informacij za udeležence nedeljske preizkušnje na 80 km in 150 km dolgi trasi L'Etape Slovenia.

Verjamemo, da ste v odlični kolesarski formi in sedaj le še odštevate dneve do vašega nastopa na legendarni izkušnji v duhu Dirke po Franciji v družbi Mateja Mohoriča. Sočasen štart obed distanc ob 9. uri omogoča, da lahko med samo preizkušnjo spremenite svojo namero: bodisi prekolesarite 80 km bodisi nadaljujete in prečkate ciljno črto po prevoženem 150 km. Sprememba trase je dovoljena ne glede na vašo prijavo, vaš rezultat pa bo zabeležen v ustrezno starostno kategorijo.

Možnost prevzema štartne številke

Prevzem štartne številke je mogoč le osebno in z veljavnim osebnim dokumentom, ter s QR-kodo, ki ste jo prejeli na e-naslov. Če štartne številke niste prevzeli v trgovini Hervis, jo lahko prevzamete na prizorišču v Kranju, v Avli Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1:

  • v soboto, 7. 9. 2024, od 10. do 18. ure
  • v nedeljo, 8. 9. 2024, od 7. do 8.00 ure.

Rumena in črna štartna številka

Barva štartne številke odraža izbrano traso ob prijavi na L'Etape Slovenia:

  • črna startna številka (od 1 do 999) = dolga trasa, 150 km
  • rumena startna številka (od 1000 do 1700) = kratka trasa, 80 km.

Prejeli boste štartno številko, ki jo namestite na hrbet, s čipom pod sedež vašega kolesa in na balanco.

Vrečka za udeležence in kupon za topel obrok

S prevzemom štartne številke udeleženec prejme še darilno vrečko (goodie bag), v kateri se nahaja kupon za topel obrok po prihodu v cilj. Obrok je na voljo v šotoru na prizorišču.

Prihod na prizorišče in parkiranje

Priporočamo prihod najmanj 30 minut pred štartom tistim, ki ste štartno številko že prevzeli. Kdor nima te možnosti, štartno številko lahko prevzame tudi še na dan dogodka vendar le do 8. ure. Udeležencem svetujemo parkirišče v nakupovalnem centru Supernova Mercator Savski otok, Stara cesta 25 c, Kranj.

Štart, potek kolesarske preizkušnje in pomembnejše točke na trasi

Sočasen start ob 9. uri na Koroški cesti, razporeditev od štartne črte, ki je nasproti Restavracije in kavarne Brioni in po Koroški cesti v smeri proti hotelu Creina. Startno–ciljni prostor bo označen z lokom.

Pomembna mesta na trasi

Kilometer 0

Kilometer 0 se nahaja na 6,6. kilometru v kraju Spodnje Bitnje. Do točke kilometer 0 vsi kolesarji vozijo za prvim uradnim vozilom, prehitevanje je prepovedano. Gre za tako imenovano zaprto vožnjo.

Okrepne postaje na trasi

  • Šenturška Gora, 50. km
  • Jamnik, 104. km
  • Srednja vas, 122. km
  • Križe, 131. km (le voda!)

Potegovanje za majice Dirke po Franciji, 4x kompleti (udeleženec/-ka na 80 km in udeleženec/-ka na 150 km)

  • Pikčasta majica – gorski cilj na Šenturški Gori in na Jamniku
  • elena majica – sprint segment pri Predosljah: 60,6 km
  • Rumena majica – najhitrejši udeleženci
  • Bela majica – najhitrejši najmlajši kolesar

Točka delitve krajše in daljše trase:Jelenov klanec pred prihodom v ciljno ravnino:

  • desni del cestišča za prihod v cilj – krajša trasa.
  • Levi del cestišča za nadaljevanje v drugo – zahodno pentljo – daljša trasa – v smeri Besnice.

Spremembo trase je mogoča med samim kolesarjenjem, vendar pred točko delitve. Svetujemo, da poslušate svoje telo na dan preizkušnje.

Tehnična asistenca na trasi

Zagotovljena bo osnovna tehnična asistenca s 5 vozili, ki bodo razporejeni na trasi. Kljub temu priporočamo, da se udeleženci opremite z rezervnim plaščem za morebitno hitro menjavo počene zračnice, saj bo morda tehnična asistenca preveč oddaljena od mesta, kjer bi jo potrebovali hitro menjavo zračnice. 

Časovnica za zaporo ceste

Časovnica za zaporo prometa poteka s povprečno hitrostjo 25 km/h. Če te hitrosti udeleženci kolesarske prireditve ne bodo dosegali, bodo o tem obveščeni s strani rediteljev in zaključnega vozila (metle). Ob morebitni izključitvi iz uradnega poteka preizkušnje bodo morali upoštevati cestno prometna pravila in samostojno nadaljevati pot. >> Preberi več o časovni omejitvi

Policijsko vozilo z rdeče-modrimi lučmi

Mobilna zapora traja 1 uro. To v praksi pomeni, da ko vas dohiti policijsko vozilo s prižganimi rdeče-modrimi lučmi in tablo »konec zapore«, ste vključeni v običajen promet in morate voziti v skladu s cestno-prometnimi predpisi. Kolesarjenje normalno nadaljujte do cilja, vendar, pozor! ne vozite več po za ostali promet zaprtih cestah, zato bodite skrajno previdni.

Fotografije udeležencev - Sportograf

Sportograf je uradni fotograf udeležencev L'Etape Slovenija. Da boste s fotografijami kar se da najbolj zadovoljni poskrbite, da:

  • bo vaša startna številka ves čas vidna;
  • vsakič, ko na trasi vidite Sportograf fotografe, se jim nasmejte;
  • se še posebej široko nasmejete, ko prečkate ciljno črto.

Osebne fotografije kolesarjev s tekmovanja bodo na voljo v tednu po dogodku na sledeči povezavi >> SPORTOGRAF za L'Etape Slovenia

Prenos v živo na Planet TV in pretočni prenos

Prenos v živo bo mogoče spremljati na Planet TV od 10.30 do 13.30. ure, ko bo predvidoma najhitrejši / najhitrejša kolesarka z daljše preizkušnje že prečkal/-a ciljno črto. V prenos bodo vključeni številni zanimivi sogovorniki in zanimivi utrinki z dogajanja na dirki.

Prav tako bo potekal spletni pretočni prenos v živo, kasneje pa si bo mogoče ogledati posnetek prenosa na L'Etape Slovenia by Tour de France You Tube kanalu.

Nevarni odseki – kolesarite skrajno previdno

  •  Km 6,6 uradni štart dirke
  • Km 9,7 ovinek v desno v vasi Sveti Duh smer Škofja Loka
  • Km 12,3 oster zavoj levo Škofja Loka pri gasilskem domu
  • Km 43 2x 30 m odsek makadama v spust proti Tunjicam
  • Km 55 nevaren spust smer Šenturška Gora–Cerklje na Gorenjskem
  • Km 80 razmejitev trase na dolgo in kratko na vzponu na Jelenov klanec(leva stran je rezervirana za prehod v daljši krog, desna za cilj krajše trase)
  • Km 85 dovoljena uporaba samo desne strani vozišča v dolžini 300 m (Gorenjesavska cesta do skakalnice)
  • Km 103 spust iz gorskega cilja Jamnik v Kropo
  • Km 106 ostra šikana v vasi Kropa
  • Km 109,5 oster lev ovinek v vasi Zgornja Dobrava nato nevaren spust
  • Km 124 spust v Bistrico pri Tržiču
  • Km 141 prečkanje lesenega mostu

Varnostna opozorila in splošna priporočila za varovanje zdravja

Vsem udeležencem toplo polagamo na srce sledeča priporočila za uspešen nastop na kolesarski preizkušnji:

Pozor! Prosimo za maksimalno zbranost kolesarjev na cesti. Kolesarska dirka poteka po 150 kilometrih cest. Kolesarsko karavano bodo varovali: 8x uradna vozila dirke, znamke Ford, 24 policistov na motorju, 20 rediteljev na motorju, policisti v avtomobilih, 8 reševalnih vozil, 250 rediteljev, ki bodo stacionirani na trasi na nevarnih odsekih, varovalne ograje. Organizator se maksimalno trudi za varnost udeležencev dirke, za pravi občutek kot na Tour de France. Opozarjamo vse kolesarje, da je vedno možnost nasprotnega prometa. Celotne poti ni možno ograditi v varovalne ograje. Zato vas pozivamo, da ste pozorni na dogajanje na cesti. Pazite na lastno varnost in na varnost soudeleženih v dogodku.

Realno ocenite svoje sposobnosti in zmožnosti. Vedite, da forma in počutje lahko variira tudi dnevno, zato še posebej skrbno ocenite svoje počutje na dan dogodka.

Priporočamo hranilen zajtrk pred samim tekmovanjem z zadostnim vnosom energijske potrebe vašega telesa, vitamini in minerali ter ustrezno hidracijo, da si napolnite zaloge. 

S seboj imejte bidon s tekočino, ki naj ne bo le voda ter kakšen prigrizek za na pot.

Za udeležbo na daljši preizkušnji se priporoča, da ste v letu 2024 prekolesarili vsaj 3.000 km.

Reševalno vozilo z rdečo ali modro lučjo imata vedno prednost! Kadarkoli vidite uradno vozilo s prižgano opozorilno lučjo, se pomaknite na rob cestišča, da se sprosti promet za vozilo z opozorilno lučjo. Direktor dirke vam bo dal jasen signal ali se dirka ustavi, ali se umiri hitrost kolesarjenja.

Prosimo za strpno vožnjo s kolektivno odgovornostjo.

  1. Pri spustih kolesarite previdno, ne pretiravajte in vozite znotraj svojih zmožnosti. V primeru spolzkih cest vas prosimo za dodatno pazljivost. 
  2. Kilometer 0 je na 6,6. kilometru v kraju Spodnje Bitnje. Do točke kilometer 0 vsi kolesarji vozite za prvim uradnim vozilom, prehitevanje je prepovedano.
  3. Po prihodu v cilj si privoščite topel obrok. Bon ste prejeli v darilni vrečki ob prevzemu startne številke.
  4. Po prihodu v cilj bodo zagotovljene tudi kratke masaže za utrujene mišice s hladilnimi geli Pernaton. 

Razglasitev zmagovalcev in podelitev originalnih kultnih majic Tour de France

  • Ob 13. uri za udeležence krajše trase, 80 km
  • Ob 15. uri za udeležence daljše trase, 150 km.

Srečno, udeleženci kolesarskih preizkušenj! Ne pozabite, gre za doživetje, zato kolesarite v svojem ritmu in »za gušte«. Pazite na svojo varnost in varnost drugih.

Trasa L'Etape Slovenia: daljša - 150 km

L'Etape Slovenia krajša trasa - 80 km