Go back
Race

Nepopustljivi Lauri Šimenc je kolesarstvo strast

Ekskluzivni pogovor z zmagovalko daljše, 136 km dolge preizkušnje L'Etape Slovenia 2023

Laura Šimenc je izjemna neprofesionalna kolesarka, ki odlično usklajuje službeno in družinsko življenje, za nameček pa še kolesari. Po duši ustvarjalna in neustavljiva – vedno na preži za novimi izzivi in priložnostmi, kje postaviti letvico višje, a hkrati tudi rada živi umirjeno in sproščeno. Delček svojih vtisov z dirke L'Etape Slovenia, o kolesarstvu in novih načrtih je delila z nami v ekskluzivnem intervjuju.

Kaj vam pomeni kolesarstvo?

Laura Šimenc, ste zmagovalka 136 km preizkušnje L'Etape Slovenia by Tour de France 2023. Iskreno čestitamo. Kaj vam pomeni kolesarstvo? Od kje črpate neustavljivo »ljubezen« do pedal? Kam segajo vaši kolesarski začetki?

Kolesarstvo mi pomeni sprostitev, energijo, zdrav način življenje, veselje, adrenalin, prijateljstvo in še bi lahko naštevala. Od mojih začetkov, ko sva s partnerjem začela hoditi na kolesarske izlete, mi je kolesarjenje v velik užitek in segajo na začetek moje študijske poti, ko sem si kupila svojo prvo specialko, saj sem takrat želela na triatlonsko tekmo. Nato sem bila tudi absolutna državna prvakinja v sprint triatlonu, stara pa sem bila okoli 20 let. Po nekaj letih sem presedlala samo na kolesarstvo, saj sem imela kar dosti tekaških poškodb.

Na letošnji etapni preizkušnji v duhu dirke po Franciji pa niste osvojili »le« rumene majice, majice zmagovalke, temveč tudi zeleno – kot najhitrejša na sprint segmentu in pikčasto za kraljico vzpona na Jamnik. Katera »borba« za majico vam je bila najljubša?

Načeloma nisem imela borb, saj sem prišla na vmesne segmente kot edina ženska. Tega na dirki nisem vedela, saj sem enega moškega zamenjala za žensko, kot tudi večina ostalih kolesarjev na dirki, in sem ga uspela prehiteti le nekaj 100 metrov pred zaključkom vzpona na Jamnik.

V rekreativni kolesarski skupnosti ste amaterski kolesarji v bistvu zelo resni kolesarji, praktično na pol profesionalci. Koliko amaterizma si pravzaprav dopuščate? Kolesarite tudi za »gušte« ali vsako vožnjo skrbno načrtujete, imate ekipo, ki skrbi za vas, morda tudi sponzorje in sponzorske pogodbe?

V veliki večini uživam v vsaki kolesarski vožnji oziroma treningu. Strogo treningov ne načrtujem, ampak si sproti zastavim trening, odvisno od ciljev, časa in počutja. Dopuščam si toliko amaterizma, za kolikor vem, da ne bo veliko vplival na poslabšanje športnih rezultatov. Zdravo se prehranjujem že celo življenje, mogoče bi kdaj potrebovala še malo več časa za počitek, za katerega pač nam, ki imamo poleg kolesarstva še službo s polnim delovnim časom in družino, tega vedno primanjkuje.

Pred leti ste bili tudi članica profesionalnih kolesarskih ekip, a v profesionalnem kolesarstvu niste dolgo vztrajali. Kaj vas je zmotilo? Zdi se, da radi tekmujete, si zadajate vedno nove izzive, premikate letvice ženskega amaterskega kolesarstva na višjo raven. Kaj vas žene pri doseganju mejnikov?

Nisem bila članica profesionalnih ekip, sem pa dve leti tekmovala na elite – nivoju v klubih NÖ Radunion Vitalogic in BTC City Ljubljana. Nisem vztrajala zaradi tega, ker sem v tistem obdobju ravno končala Veterinarsko fakulteto. Ker v omenjenih klubih nisem prejemala plače, sem si kot odlična študentka raje odločila za zaposlitev kot mlada raziskovalka na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Rada tekmujem, če vem, da sem v dobri formi, da vidim, kako mi bo šlo na dirki. Rada se preizkušam v zelo različnih disciplinah, tako da mi nikoli ni dolgčas. Rada kolesarim in pri tem se mi zdi, da še vedno vsako leto napredujem in to me žene, da vidim, če sem lahko še boljša in boljša. Ko bom to mejo z leti dosegla, ne bom več hodila na kolesarske dirke, ampak le kolesarila za veselje in zdravje.

Kdaj ste sprejeli odločitev, da se udeležite L'Etape Slovenia? Je bila dirka za vas zahtevna, ste se nanjo posebej pripravljali? Kako zadovoljni ste bili s svojim nastopom, vzdušjem, organizacijo?

Za udeležbo sem se odločila nekaj tednov pred dirko, sicer sem razmišljala o udeležbi že lani, ampak se mi ni poklopilo s svetovnim prvenstvom in počitnicami v Italiji. Dirka pa me je sploh privlačila, ker poteka v mojem domačem kraju in cestah, ki so mi zelo domače ter zaradi govoric o odlični organizaciji dirke. Za dirko se posebej nisem pripravljala, bila pa je kar zahtevna, najbolj prvi krog dirke, ko je bil tempo res visok. V drugem krogu se mi je zdelo veliko lažje, mogoče tudi zaradi moje vzdržljivosti.

S svojim nastopom sem zelo zadovoljna, organizacija je bila kot vedno odlična, vzdušje pa noro, saj so nas gledalci vzpodbujali po celotni trasi dirke.

Kolikokrat ste do dneva dirke prekolesarili celotno traso? Koliko kilometrov prekolesarite na letni ravni? Koliko mesecev na leto trenirate? Trenirate sami ali se dogovarjate s kom za skupinsko vožnjo?

Prav celotne trase nisem pred dirko prekolesarila še nikoli. Sem pa prekolesarila že celotno traso, vendar po odsekih, na svojih rednih vožnjah za treninge. Letno prekolesarim okoli 19 000 kilometrov. Treniram sama, s partnerjem in nekaj prijatelji, s katerim smo si kompatibilni na treningih.

Ste tudi doktorica veterinarske medicine. Za usklajevanje kariere in na pol profesionalne športne poti mora biti človek zelo discipliniran, osredotočen in čas vnaprej dobro načrtovati. Je kolesarstvo tisto, ki vam kroji življenje in mu prilagajate prostočasne aktivnosti, dopust, kariero? Ali obratno? Šport prilagajate karieri? Kako bi vi opisali svoj značaj?

Načeloma se trudim, da kolesarstvo ne bi bilo na prvem mestu in da se ne bi vse vrtelo okoli kolesarstva. Kolesarstvo prilagajam družini in službi, včasih mi sicer to uide izpod nadzora (smeh).  Dopust sicer vedno prilagajam kolesarstvu, saj je tudi partner zelo zavzet kolesar in tako prosti čas preživiva skupaj na kolesu ter tudi z najinima hišnima ljubljenčkoma. Šport prilagajam karieri, vendar mi kariera še dopušča veliko športnega udejstvovanja, prosti čas mi je zelo pomemben. Moj značaj je aktiven, vedno rabim nove izzive, tudi ustvarjalen, tekmovalen, vendar miren in sproščen.

Kot zmagovalka L'Etape Slovenia ste si prislužili vstopnico na znameniti L'Etape du Tour 2024 v okviru programa nagrajevanja (Reward program) znotraj serije L'Etape. Kakšen izziv vam predstavlja dirka s 15.000 udeleženci, 138 km in kar 4.600 višinskimi metri – čez znameniti Col de la Couillole In še tri prelaze Braus, Turini in Colmiane. Prevoziti etapo 14 dni pred profesionalnimi kolesarji ni enostavno, sploh, ker organizatorji že sedaj opozarjajo, da gre za eno težjih etap du Tour. Boste svoj režim treningov podredili udeležbi na tej dirki ali je vaš fokus povsem drugje?

Trasa mi je zelo zelo všeč, saj sem že kolesarila po tistih krajih, ki so čudoviti, vendar se še nisem odločila, ali se bom dirke udeležila. Trenirala bom kot običajno, saj na splošno že veliko treniram za dolge klance in daljše kolesarske maratone. Niti ne vem, koliko bom sploh tekmovala naslednje leto, odvisno, kaj mi bo v veselje.

Kako »kolesarsko« preživite zimo? Virtualno ali se preusmerite na druge vzdržljivostne športe?

Pozimi vozim na trenažerju na aplikaciji Zwift, kjer tudi dirkam v najvišji elite ligi Zwift Grand Prix. Zunaj kolesarim predvsem za vikende, ko se najraje odpravim na Kras ali v Istro, kjer opravim daljše vožnje (4–5 urne). Pozimi tudi hodim v hribe, tečem na smučeh in smučam.

Katera je še tista lovorika, ki vam manjka in sanjate o njej?

Rada bi zmagala Maratona Dles Dolomites.

L'Etape Slovenia by Tour de France 2024?

Komaj čakam.

Kateri so »vaši« najljubši kolesarski tereni? Kje vas lahko »srečamo« in se preizkusimo v vašem zavetrju? 😊

Moji kolesarki tereni so predvsem okoli trase L'Etape Slovenia (okolica Kranja), ter tudi Selška in Poljanska dolina. Pozimi pa kolesarim največ v zimskem vrtu na terasi 😉 ter v Istri in na Krasu.

Laura, najlepša hvala za pogovor. Želimo vam vse dobro.