Go back
Race

POZOR! Spremenjena trasa letošnje dirke L'Etape Slovenia

Trasi nedeljske preizkušnje L'Etape Slovenia sta zaradi katastrofalne ujme spremenjeni

Več kot tisoč rekreativnih kolesarjev se bo čez slaba dva tedna – na prvi vikend v septembru – ob gostiteljstvu Mestne občine Kranj in Zavoda za turizem in kulturo Kranj (Visit Kranj) podalo na drugo izvedbo dvodnevnega rekreativnega kolesarskega praznika L'Etape Slovenia by Tour de France. Organizatorji so v zadnjih dneh vložili veliko napora, da bi kljub katastrofalni ujmi, ki je pred tremi tedni prizadela dobršen del Slovenije, različici nedeljskih dirk ostali nespremenjeni, toda za traso krajše različice to zaradi sanacij in posledične neprevoznosti nekaterih cest in mostov žal ni bilo mogoče.

Varnost na prvem mestu

Tako policija kot lokalni organizatorji so si namreč enotni, da je na prvem mestu varnost vseh sodelujočih in da prireditev ne sme ogrožati sanacije poti in objektov na prvotni trasi.

Zatorej smo bili zdaj ob soglasju vseh odgovornih služb dokončno prisiljeni spremeniti trasi obeh različic nedeljske rekreativne preizkušnje. Trasa bo tako vodila »le« po levem delu pentlje – po delu lanskega kroga daljše trase: od Kranja skozi Besnico z vzponom in gorskim ciljem na Jamniku, s spustom v Kropo in nato proti Tržiču, skozi Golnik, Bašelj in Srednjo Belo, mimo sprint cone pri posestvu Brdo ter s ciljem v Kranju.

Glede prevoženih kilometrov bodo udeleženci obeh tras na približno enakem, se pa spremeni količina višinskih metrov in je morda trasa za spoznanje zahtevnejša.

Krajša trasa

  • Dolžina 68 km s skupno 1.078 m vzpona
  • 3-krat okrepčilne postaje na trasi
  • 1x gorski cilj na označenem odseku skozi Podblico na Jamnik
  • 1x sprint segment na označenem odseku pri posestvu Brdo proti Predosljam (nespremenjeno).
  • Krajša trasa – Garmin connect:

Daljša trasa – 2 kroga krajše trase

  • Dolžina 136 km s skupno 2.028 metri vzpona
  • 6-krat okrepčilne postaje na trasi
  • 2x gorski cilj na označenem odseku skozi Podblico na Jamnik
  • 2x sprint segment na označenem odseku pri posestvu Brdo proti Predosljam (nespremenjeno)
  • Daljša trasa – Garmin connect

Start ob 9.00, kilometer nič v Nemiljah

Štart obeh nedeljskih dirk v Kranju bo ob 9. uri na Koroški cesti nasproti Slovenskega trga in bo potekal v nasprotno smer (ne skozi mestno središče), kolesarska karavana bo vožnjo nadaljevala po Koroški cesti do križišča na obvoznico, čemur sledi spust in vožnja čez most čez Savo v Besnico.

Cilj nedeljskih dirk v Kranju ostaja nespremenjen, torej nasproti Slovenskega trga, medtem ko bo pred tem točka delitve udeležencev na krajšo in daljšo različico na Jelenovem klancu pred ciljem. Kolesarji na krajši, 68 km dolgi trasi, bodo usmerjeni desno neposredno proti cilju, tisti za daljšo varianto pa se bodo držali leve strani ceste in se podali še v en krog ter tako odpeljali skupaj 136 km. Podobno kot lani bo tudi letos mogoča sprememba izbora trase med dirko, tako da se udeleženci lahko sproti odločijo, ali bodo izpeljali krajšo ali daljšo pot.

Po novem bo na daljši trasi tako kar 6 okrepčilnih postaj, kilometer nič pa bo lociran v vasi Nemilje, to je 13,3 kilometrov po štartu.

Časovnica

Časovnica za zaprtje prometa na trasi je načrtovana ob povprečni hitrosti 25 km/h. Če kolesarji na eni od obeh različic trase te hitrosti ne bodo dosegali, jih bodo redarji ter zaključno vozilo o tem obvestili in bodo morali od takrat naprej upoštevati cestno prometne predpise.

Zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev in omogočanja varnosti prireditve za druge krajane ob trasi je povprečna hitrost 25 km/h tudi pogoj, da bodo kolesarji na daljši različici lahko nadaljevali pot v drugi krog. Če te hitrosti ne bodo dosegali ob koncu prvega kroga, bodo preusmerjeni v cilj krajše trase.

>> Časovnica krajše trase

>> Časovnica daljše trase

Zapore cest in sproščanje prometa

Med zaporami cest bo promet sproščen za največ 15 minut. Skladno s časovnim potekom dirke se bodo zapirale ceste in vmesni priključki. Vse ceste in priključki bodo za promet sproščeni takoj, ko bo zadnji kolesar prevozil konfliktno točko. Med kolonami kolesarjev bo promet v smeri dirke sproščen tudi v vmesnem času.

Vsem udeležencem želimo srečno pot, vse krajane pa naprošamo za strpnost in razumevanje ob morebitni zapori ceste ter jih hkrati vabimo, da ob progi navijajo za stotnije kolesarskih navdušencev!

Sobotna kolesarjenja L'Etape Slovenia

Prijave na nedeljski preizkušnji so se z 20. 8. 2023 zaprle. Še vedno pa se je mogoče prijaviti na brezplačna sobotna kolesarjenja v duhu Dirke po Franciji, ki ostajajo odprte do zapolnitve mest. Več informacij in prijava najdete s klikom na spodnji povezavi:
>> otroška kolesarjenja L'Etape Slovenia
>> družinsko kolesarjenje L'Etape Slovenia

Sobotna brezplačna kolesarjenja omogoča Gorenjska banka, strateški  partner L'Etape Slovenia by Tour de France.