Go back
Race

Uradni zemljevid trase L'Etape Slovenia 2024

Nedeljski preizkušnji v uradnem izrisu na zemljevidu merita 81 km in 150 km

Nedeljski trasi: krajša in daljša sta na uradnem izrisu zemljevida s strani agencije A.S.O., lastnika blagovne znamke Tour de France, malenkost daljši, kot smo ob odprtju prijav najavili. Krajša trasa tako meri 81,4 km in ima 1.066 m višinske razlike, daljša pa 150,2 km z 2.266 m višinske razlike.

Razlikovanje tras le "navidezno"

Na malenkostno razlikovanje v skupni dolžini in višinskih metrih žal težko vplivamo, saj praktično vsaka aplikacija tovrstno trasiranje izvede v skladu z njej lastnimi algoritmi in nastavitvami. Kakorkoli že, začrtanost tras na uradnih zemljevidih pa se ne razlikuje od tras, ki sta vneseni v izris v aplikaciji Garmin Connect in ju lahko mirne volje še naprej uporabljate za pripravo, nabiranje kondicije in uživanje ob razgledih na reliefno razgibano Gorenjsko.

Celotna trasa z dvema pentljama

Celotna trasa L'Etape Slovenia 2024 je oblikovana iz dveh pentelj, »vzhodne«, ki vodi proti Škofji Loki in ima najvišjo točko na prvem gorskem cilju (in edinem za kratkoprogaše) na Šenturški gori pod Krvavcem, ter »zahodne« z drugim gorskim ciljem na Jamniku za dolgoprogaše, do koder vodi vzpon skozi Podblico, kjer kolesarje vedno znova očara edinstvena atmosfera v duhu dirke po Franciji.

Startno–ciljni prostor

Startno-ciljni prostor je razpoznavno mesto z lokom v neposredni bližini osrednjega prizorišča na Slovenskem trgu in se nahaja na Koroški cesti na odseku nasproti Hotela Creina ter Gimnazije Kranj in poteka v smeri proti krožišču pri Gorenjski banki.

Novost: Iz Kranja v Škofjo Loko

Karavana kolesarjev bo s sočasnim startom v Kranju na obeh trasah krenila po obvoznici v smeri Škofje Loke. Do kilometra 0, ki se nahaja na 6,6. km pri kraju Spodnje Bitnje, bo vozila v zaprti vožnji za prvim uradnim vozilom, katerega ni dovoljeno prehitevanje. Kilometer 0 bo na trasi označen z razpoznavnim znakom.

Novost – daljša trasa: Proti Zgoši in pod gorami do Bistrice pri Tržiču

Po spusti iz Jamnika v Kropo dolgoprogaši nadaljujejo čez Zgornjo Dobravo v Zgošo ter se nato podajo po razgibani, do Slatne rahlo vzpenjajoči, a izjemno panoramski cesti »pod gorami«, ki ponudi čudovite razglede in tudi možnost uživanja, saj po osvojeni višini sledi prečenje grebena in nato spust v Bistrico pri Tržiču.

Novost – daljša trasa: Merjenje sprint segmenta

Na trasi bo označen odsek za posebno merjenje časa, ki šteje za boj za zeleno majico. Odsek se nahaja na relaciji pri posestvu Brdo–Predoslje, novost pa je, da se bo dolgoprogašem štel le enkrat, in sicer v prvem prevozu in ne kot seštevek 2-kratne vožnje kot doslej.

Prihod v cilj

Po uspešno prekolesarjeni krajši trasi – »vzhodni« pentlji in zaključnim vzponom po Jelenovem klancu bodo kratkoprogaši zaključili preizkušnjo v startno–ciljnem prostoru, dolgoprogaši pa po prečenju le-tega nadaljevali izkušnjo dirke po Franciji s spustom po obvoznici proti Besnici v drugi – »zahodni del« pentlje L'Etape Slovenia 2024. Po uspešno zaključenem kolesarjenju bodo z že drugič premaganim Jelenovim klancem v cilju končali preizkušnjo.

Okrepčilne postaje

Na trasi bo na krajši razdalji okrepčilna postaja na 52,2 km, na daljši razdalji pa bodo kolesarji imeli tri okrepčilne postaje, in sicer na kilometrih: 52,2 km, 100,4 km in 130 km. Okrepčilna postaja bo tudi na cilju za vse udeležence kolesarske preizkušnje.

Spominska medalja

Vsakdo po uspešno zaključeni preizkušnji prejme spominsko medaljo L'Etape Slovenia by Tour de France 2024.

Podrobnejše informacije in vzdušje s preteklih edicij

Ključne informacije o trasi, zemljevid, povezava do trase, utrinki iz preteklih edicij L'Etape Slovenia so na voljo na spodnjih povezavah:

Udeleženci kolesarske preizkušnje morajo biti prijavljeni in imeti poravnano prijavnino v času odprtih prijav in se strinjajo s Splošnimi pogoji prireditve.