Go back
Ambassadors

Ali prehrana ključno vpliva na najboljši nastop?

Kolesarji se večinoma za polnjenje zalog med dirko odločajo za energijske ploščice, gele, koščke sadja. Je to dovolj?

V profesionalnih kolesarskih ekipah so za prehrano odgovorni nutricionisti, ki skrbijo, da kolesarji pred med in po dogodku zaužijejo dovolj potrebnih hranil za doseganje optimalnih rezultatov. Vsak kolesar ali kolesarka ima tako glede na svoje karakteristike ter karakteristike treninga ali dirke izračunano, kaj mora ob določenem trenutku zaužiti, naj si gre za hrano ali tekočino.

Če se zaužije premalo hrane in tekočine seveda trpi tudi naša zmožnost pogajanja pedalov najhitreje, kar se da. Kot smo v prejšnjem članku napisali, se moramo osredotočiti na polnjenje glikogenskih zalog že nekaj dni pred samim dogodkom.

V tem članku pa se bomo osredotočili na prehrano med samo dirko. Kolesarji se večinoma za polnjenje zalog med dirko odločajo za energijske ploščice, gele, koščke sadja, kot je banana ter seveda energijske in izotonične napitke. Tisti, ki so v kuhinji bolj vešči, pa si naredijo svoje ovsene ploščice ali riževe kocke različnih okusov.

Predvsem pri gelih priporočamo, da jih preizkusite na treningih pred dirko, ker lahko povzročijo prebavne motnje, če želodec nanje ni navajen, kar pa lahko vpliva na dosežek med tekmovanjem. Kolesarju lahko celo pokvari celotno »tekmovalno« izkušnjo.

Kaj priporočamo?

Priporočamo, da eno enoto, naj si bo to kos sadja ali ploščica ali gel, zaužijete vsaj na vsake pol ure med kolesarjenjem. Najprej začnite z bolj kompaktnimi vnosi hrane, kot so ploščice, nato pa postopoma naredite prehod na gele.

Zakonitosti natančnega vrednotenja vnosa hranil

Če pa želimo še bolj natančno ovrednotenje, pa valja slednje.Za najboljši možni rezultat morate zaužiti vsaj 70 g ogljikovih hidratov na uro, priporočeno pa je 90 g na uro. Seveda tudi v tem primeru svetujemo, da tak režim preizkusite na težjih treningih pred samim L'Etape Slovenia, da vidite, kako predlagani režim prehranjevanja vpliva na vaše telo.

Ali prehrana ključno vpliva na najboljši performance? Prisluhnite nasvetu Mateja Mohoriča!