Go back
Memories

Nedeljska dirka L'Etape Slovenia by Tour de France 2023

1.100 kolesarjev je bogatejših za izkušnjo L'Etape Slovenia. Zanje je navijalo 3.000 navijačev, prenos na Planet TV si je ogledalo blizu 70.000 gledalcev, prispevek na Siol.net s pretočnim prenosom pa 8.000 ljudi

Druga izvedba L'Etape Slovenia by Tour de France je na lepo sočno nedeljsko jutro na startnih pozicijah gostila več kot 1.000 kolesarjev iz vse Slovenije in 23 drugih držav. Prevladovali so kolesarji iz Slovenije – 81 %, ki pa so se v prestolnico slovenskih Alp pripeljali z vseh koncev Slovenije: od Prekmurja do Primorske, glavnina je prišla iz Gorenjske in Osrednje slovenske regije. Največ tujih kolesarjev je bilo iz Hrvaške, Češke, Avstrije, Slovaške, Srbije, Madžarske in Italije.

Tri, dva, ena! Srečno!

Etapne preizkušnje se je udeležila izjemno raznolika karavana kolesarjev vseh starosti – najstarejša udeleženca jih štejeta častitljivih 74 let –, ki so vsak v svojem ritmu premagovali zahtevno 68 km oz. 136 km dolgo traso.

»Tri, dva, ena! Srečno!« so bile startne besede s popotnico Matjaža Rakovca, župana MO Kranj in karavana je krenila na pot v družbi šampiona Mateja Mohoriča, ambasadorja L'Etape Slovenia.

Prvi, daljši in zahtevnejši vzpon 2. kategorije težavnostne lestvice, je vodil skozi Podblico na Jamnik, kjer je bil tudi gorski cilj. Vzpon mestoma dosega kar 17 % naklon. Na tem delu trase so krajani in obiskovalci od vsepovsod zagotovili pravo vzdušje Dirke po Franciji, manjkali niso niti avtodomi, plapolanje slovenskih zastav, kolesarjenje visoko nad tlemi in spodbujanje vsakogar na tem zahtevnem, a čudovitem delu trase, ki z edinstveno geografsko lego vsakogar navduši s čudovitimi razgledi na Jelovico, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke in nato s spustom v Kropo. Tu je bil kajpak tudi hudiček Didi s svojim trirogom. Nasmeh udeležencev je tako prevladal, navkljub težkim nogam in prvim občutkom pekočih mišic.

In kdo si je letos prikolesaril kultno majico Dirke po Franciji?

Najhitrejši na progi in dobitniki rumene majice, pokrovitelj I Feel Slovenia, so:

  • na daljši trasi: Laura Šimenc s časom 3:39:55.3 in Johnny Hoogerland, AUT (3:21:50.2)
  • na krajši trasi: Valerie Rupitsch (AUT) s časom: 1:46:03.1 in Gašper Breznik s časom 1:32:54.8.

Najhitrejši hribolazci in dobitniki pikčaste majice, pokrovitelj Gorenjska banka, so:

  • na daljši trasi: Laura Šimenc (32:52.5) in Johhny Hoogerland iz Avstrije (26:20.4)
  • na krajši trasi: Avstrijka Valerie Rupitsch (0:18:34.1) in Kristijan Božnar (0:13:40.1).

Najhitrejši sprinterji in dobitniki zelene majice, pokrovitelj MO Kranj, so:

  • na daljši trasi: Laura Šimenc (0:02:04.5) in Niko Senekovič s časom 0:01:39.9
  • na krajši trasi: Valerie Rupitsch iz Avstrije s časom 0:01:03.1 in Alen Tandar (0:00:56.3).

Najhitrejši in mlajši od 25 let – dobitniki bele majice, pokrovitelj Kolesarski klub Kranj, so:

  • na daljši trasi: Adrienn Punk (HUN) s časom: 4:17:20.0 in Nejc Čenčič s časom 3:28:20.2.
  • na krajši trasi: Lenča Belehar (1:51:45.3) in Čeh Sebastian Pavlas s časom 1:37:43.8.

>> Rezultati vseh udeležencev

Fotografije udeležencev za nepozaben spomin

Osebne fotografije udeležencev iz trase so na voljo pri uradnem fotografu Sportograf.

>> Ogled in nakup fotografij

L'Etape program nagrajevanja – L'Etape Reward program

Legendarna Dirka po Franciji je dobila svojo rekreativno različico leta 1993, ko je bila izvedena prva preizkušnja L'Etape du Tour, francoska etapna preizkušnja. Vse odtlej je njena popularnost izjemna, saj so vstopnice praktično razprodane, še preden se prijave odprejo. Program nagrajevanja pa najhitrejšim trem na daljši preizkušnji L'Etape Slovenia prinese vstopnico za udeležbo na L'Etape du Tour 2024. Letos so si jo na L'Etape Slovenia prikolesarili:

  • v ženski konkurenci: Laura Šimenc, Dunja Selan in Maja Mencigar (vse iz Slovenije).
  • v moški konkurenci: Johnny Hoogerland (AUT), Federico Pozzetto (ITA) in Tadej Sedar (SLO).

Čestitamo in srečno!

Medijska odmevnost dogodka

Zahvaljujoč medijskemu partnerju Planet TV smo letos zagotovili prenos nedeljske dirke v živo na njihovem programu. Kolesarsko doživetje L'Etape Slovenia in boje udeležencev za kultne majice Dirke po Franciji si je ogledalo kar 70.000 gledalcev (doseg po podatkih Planet TV) in približno 8.000 obiskovalcev spletnega portala Siol.net je sledilo dirki prek spletnega prispevka in pretočnega prenosa dirke. Posnetek dirke bo kmalu na voljo na You Tube kanalu L'Etape Slovenia.

Zahvala

Prav v vseh krajih vzdolž celotne trase: v Besnici, Nemiljah, Podblici, na Jamniku, v Kropi, Tržiču, Križah, Golniku, Bašlju, če izpostavimo nekatere, so karavano kolesarjev L'Etape Slovenia z navdušenjem in navijaškimi transparenti spodbujali krajani in navijači, ljubitelji kolesarstva. Marsikje so zaplapolale slovenske zastave. Hvala vam, saj ste nepogrešljivi del dirke. Zahvala tudi vsem krajanom, ki živite ob trasi, za strpnost in upoštevanje zapore cest.

Nenazadnje – iskrena hvala vsem udeležencem, gostujočemu mestu Kranj in Zavodu za turizem in kulturo Kranj, I Feel Slovenia, Slovenski policiji, rediteljem, zdravstveni službi, prostovoljcem, Kolesarskemu klubu Kranj in vsem partnerjem 2-dnevnega kolesarskega festivala L'Etape Slovenia by Tour de France.

Se vidimo naslednje leto – 7. in 8. 9. 2024!