Go back
Memories

Sobotna kolesarjenja L'Etape Slovenia 2023

Otvoritev 2. izvedbe L'Etape Slovenia z otroškim in družinskim kolesarjenjem v Kranju, mestu športa z bogato kolesarsko tradicijo

Druga izvedba 2-dnevnega festivala L'Etape Slovenia je za nami. Sobotna otvoritev prav posebne vasi z dvema ducatoma razstavljavcev na Slovenskem trgu je v mesto Kranj privabila več kot tisoč glavo množico, številne mlade kolesarje, družine, in mlade po srcu. Mnogi so se v popoldanskih urah podali na kolesarsko izkušnjo v duhu Dirke po Franciji. Mesto pa je bilo živahno že od jutranjih ur, ko se je vse pripravljalo na 2-dnevni spektakel v duhu Dirke po Franciji in so potekala še zadnja pripravljalna dela in prevzemi štartnih številk udeležencev na kolesarskih preizkušnjah.

Sobotna kolesarjenja "razprodana"

Sobotna kolesarjenja, ki so tudi letos potekala brezplačno, za kar gre zahvala Gorenjski banki, strateškemu partnerju prireditve, so bila popolnjena do zadnjega, 500. mesta.

Malo pred pričetkom prve kolesarske preizkušnje je zbrane udeležence prireditve nagovoril Janez Černe, podžupan MO Kranj. Z izraženo dobrodošlico v mestu z bogato kolesarsko tradicijo – med drugim se ponaša z najstarejšo mednarodno kolesarsko dirko za profesionalne kolesarje Veliko nagrado Kranja in Kranjskim kolesarskim klubom, ki velja za valilnico mnogih talentov, med drugim iz njega izhajajo zvezdniki: Jan Polanc, Luka Mezgec in Matej Mohorič – in ki se ponaša z nazivom evropske destinacije odličnosti 2023, je zavezano tudi k uresničevanju trajnostnih prizadevanj, saj se je mesto uvrstilo v misijo 100 podnebno nevralnih in pametnih mest do leta 2030 na pobudo Evropske komisije.

Odlično pa se je v družbi vseh zbranih počutil ambasador L'Etape Slovenia Matej Mohorič, ki je z veseljem delil svoje bogate izkušnje in spodbujal vse nastopajoče na kolesarskih preizkušnjah. Kolesarsko otvoritev so z nastopi začeli najmlajši, ki so se samostojno podali na preizkušnjo na poganjalčkih v 800 m krogu. Njihovo veselje je narisalo nasmeh na obraz prav vsakomur, ki jih je občudoval ob progi. Sledila sta starta še dveh starostnih kategorij otrok, ki so prekolesarili dva oz. tri 800 m kroge in bili marsikateremu kolesarju navdih za nedeljsko preizkušnjo, tako dirkalno razpoloženi so bili. Na vseh otroških preizkušnjah je Matej Mohorič kolesaril z nadobudnimi kolesarji in skrbel za njihovo dobro počutje.

Ob 16.20 uri so se na kolesarsko vožnjo podale še družine oz. skupine kolesarjev, ki so v skupaj v spremstvu policije in spremnih vozil Ford, mobilnega partnerja festivala, prekolesarili 12,5 km dolgo traso. V netekmovalnem ritmu so v slabi uri prišli na cilj – vsi zmagovalci in bogatejši za izkušnjo L'Etape Slovenia. V tej skupini je bil kar nekaj malčkov, saj so jih starši, ljubitelji aktivnega življenja, odpeljali kar v otroških kolesarskih sedežih. Z njimi je kajpak kolesaril tudi Matej Mohorič v družbi svoje hčerke.

Kolesarsko vzdušje pa sta zaokrožili še dve razstavi: o zgodovini Dirke po Franciji in Galerijo na mestu, ki je nastala v sodelovanju MO Kranj, Gimnazije Kranj in organizatorjev L'Etape Slovenia. Slednjo so pripravili dijaki Gimnazije Kranj, člani fotografskega krožka pod mentorstvom prof. Petra Zupana in je na ogled na njenem stalnem mestu, nasproti vhoda v Mestno knjižnico Kranj še vse do 15. 9. 2023.

>> Na ogled fotografij

Hvala vsem, da ste bili del sobotnega L'Etape Slovenia by Tour de France 2023. Se vidimo naslednje leto – že danes si označite 7. in 8. 9. 2024 za kolesarski vikend.