Go back
News

Škofja Loka – novinka na letošnji trasi L'Etape Slovenia

Občina Škofja Loka, novinka med partnerskimi občinami letošnje trase L'Etape Slovenia by Tour de France, vabi na 15. cikel koncertov

Ena od novosti letošnje nedeljske preizkušnje L'Etape Slovenia je tudi ta, da trasa vodi iz starta na Koroški cesti v Kranju po obvoznici skozi Stražišče in od tam naprej proti Škofji Loki. Škofja Loka se tako letos prvič zarisuje na zemljevid enajstih občin, skozi kraje katerih vodita daljša – 150 km in krajša – 80 km dolgi trasi. Sodelovanje Občine Škofja Loka toplo pozdravljamo in vljudno vabimo na XV. Mednarodni cikel koncertov 2024.

Varnost na prvem mestu

Ker je zagotavljanje varnosti ena ključnih prioritet organizatorjev nepozabnega kolesarskega doživetja v duhu Dirke po Franciji, bo tudi letos od starta do kilometra 0 kolesarska karavana vozila za spremnim vozilom v bolj ležernem, ogrevalnem ritmu. Kilometer 0 za vse udeležence se nahaja na 6,6 km v Spodnjih Bitnjah. Točka bo označena na trasi z razpoznavnim znakom in šele od te točke se začne merjenje časa vse do prečkanje ciljne črte, ki šteje kot uradni čas udeleženca.

Škofja Loka, čudovito srednjeveško mesto

Ravninski del trase tako vodi skozi Spodnje Bitnje in Žabnico do Stare Loke in Škofjo Loko – skozi enega najlepših slovenskih srednjeveških mest. Nad Škofjo Loko bdi čudoviti Loški grad iz 13. stoletja, pod njim pa v starem mestnem jedru najdemo Mestni in Spodnji trg (ter znamenite stavbe Kašča, cerkev sv. Jakoba, Uršulinski samostan in Homanova hiša) ter Kapucinski samostan z rokopisom Škofjeloškega pasijona, ki je najstarejše slovensko dramsko besedilo.

Kolesarji Loko zapustijo in nadaljujejo proti Godešiču, gručasti vasi, ki leži na terasi nad levim bregom Sore in jo krasi gotska cerkev sv. Miklavža. Njeno pročelje je poslikano s furlanskimi slikarijami, nastalimi okoli leta 1400.

Trasa L'Etape Slovenia iz Škofje Loke prvemu gorskemu cilju naproti

Trasa nato počasi zapušča pretežno ravninske kraje Škofje Loke, ki ponujajo čudovite razglede ter karavano kolesarjev vodi proti krajem sosednje občine Medvode, nato si sledijo kraji občin Vodic, Komende in Kamnika,  kjer pa jih v Tunjški Mlaki čaka že prvi resnejši preizkus, potegovanje za pikčasto majico,  – vzpon na Šenturško Goro, kjer se nahaja prvi gorski cilj.

Izkoristite lepe dneve in doživite Slovenijo s kolesarskim popotovanjem. Dobrodošli v Škofja Loki. Dobrodošli na L'Etape Slovenia.


XV. Mednarodni cikel koncertov 2024

Poletje je pred vrati, zato vse ljubitelje kakovostne glasbe ponovno vabimo na koncerte Mednarodnega cikla. Ta se bo letos godil med 29. junijem in 15. julijem 2024 v starem mestnem jedru Škofje Loke.

Poleti 2024 bo potekala že 15. izvedba cikla, ki bo ponovno ponudil štiri vrhunske koncerte in pester glasbeni izbor, namenjen glasbenim sladokuscem. Na odrih v centru Škofje Loke bodo nastopili uveljavljeni mednarodni izvajalci in kakovostne domače zasedbe z gosti iz tujine ter zasedbe, ki izvajajo glasbe sveta. Za piko na i pa jeseni obljubljamo še glasbeno poslastico z Islandije.

V primeru slabega vremena bodo koncerti v Sokolskem domu Škofja Loka. Vstop je prost.

PROGRAM

  • 29. 6. 2024, ob 20.00
    AMERICAN MUSIC ABROAD: BRONZE TOUR 2024
    Cankarjev trg/Sokolski dom Škofja Loka
     
  • 6. 7. 2024, ob 20.00
    MONIKA BREUSS: JASE
    Vrt Sokolskega doma Škofja Loka (v primeru dežja Sokolski dom Škofja Loka)
     
  • 13. 7. 2024, ob 20.00
    SENTIDO PROJECT: SOLO ANDAR
    Cankarjev trg/Sokolski dom Škofja Loka
     
  • 15. 7. 2024, 20.00
    LANA KUŠČER IN PAULA GARCIA DEL VALLE
    Cankarjev trg/Sokolski dom Škofja Loka

Organizator Mednarodnega cikla koncertov je Zavod 973. Spremljajte jih na njihovih profilih Instagram in Facebook.

>> Vabljeni na bogato in pestro poletno dogajanje v Škofjo Loko