Go back
Stories

Občina Kamnik z DOBRIMI NOVICAMI in sodelovanje pri L'Etape Slovenia

Kolesarska karavana L'Etape Slovenia bo kolesarila skozi kraje Občine Kamnik vse do označenega 1. segmenta za gorski vzpon

Tudi letos Občina Kamnik in Zavod za turizem in šport Kamnik (Visit Kamnik) podpirata 2-dnevni kolesarski festival L'Etape Slovenia by Tour de France. Obe trasi nedeljske preizkušnje L'Etape Slovenia, krajša – 80 km oz. daljša – 145 km, se ponovno vračata v kraje občine Kamnik.

Tunjice – naravni zdravilni gaj

Kolesarji bodo prišli iz smeri Vrhovje v Tunjice, prav poseben košček zelenega raja, ki očara s svojim mirom, saj življenje tu teče počasneje. Ponaša se z baročno cerkvijo Sv. Ane, daleč naokoli pa je znan po Zdravilnem gaju Tunjice, ki navdušuje z naravnimi energetskimi polji s številnimi blagodejnimi učinki na naše počutje. Med drugim pospešuje regeneracijo ter poživlja telo in duha. Naravni zdravilni gaj se nahaja sredi mešanega gozda, kjer se v blagem naklonu zvrsti več energijskih centrov in izvir Žive vode.

Prvi vzpon in boj za pikčasto majico

Trasa vodi skozi Tunjiško Mlako, kjer bo prav kmalu kolesarje ob cesti pričakal označen segment za prvi gorski vzpon (in edini za kratkoprogaše) na približno 45. kilometru. Na tem delu trase bodo kolesarji imeli priložnost potegovati se za pikčasto majico Tour de France, pokrovitelja Gorenjske banke. Vzpon skozi Laniše vse bolj pridobiva na naklonu ter vodi skozi Sidraž do cilja gorskega vzpona na Šenturški Gori, kraja, ki pa se nahajata že v sosednji občini. Gorski segment je dolg 5,8 km s povprečnim naklonom 5,3 %. Kmalu za gorskim ciljem se nahaja prva okrepčilna postaja.

In še – DOBRE NOVICE!

DOBRE NOVICE! je šestmesečni umetniški projekt z ustvarjalnim dialogom med mednarodno priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom, ki že več kot 50 let razstavlja po celem svetu, in petindvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav, tudi iz Slovenije in Kamnika.

Predstavitev drznega projekta je na več lokacijah Kamnika potekala 14. 3. 2024. Ob tej priložnosti je Matej Slapar, župan Občine Kamnik, dejal:

Razstava, ki se razprostira od največjega botaničnega parka v Sloveniji do očarljivega srednjeveškega mestnega jedra Kamnika, ki v skritih in manj skritih kotičkih preseneča in navdihuje s 795-letno zgodovino, nosi regionalno, kulturno in zgodovinsko sporočilo.

Umetnost in kultura bosta v letih 2024 in 2025 osrednji temi slovenskega turizma, ki ga bo Slovenska turistična organizacija globalno promovirala v teh dveh letih. In umetniški projekt DOBRE NOVICE! pomeni preplet kulture in turizma ter vseh sinergij, ki jih prinašata z roko v roki.

Partnerji projekta so Občina Kamnik, Medobčinski muzej Kamnik, Zavod za turizem in šport Kamnik ter podporniki Slovenska turistična organizacija ter Turizem Ljubljana. V počastitev kulturi, ki v tem projektu povezuje države Slovenijo, Združene države Amerike, Italijo, Belgijo, Nemčijo in Libanon.

Vabljeni na ogled razstave v Arboretum Volčji Potok, ki je del celotne razstave sodobne umetnosti oziroma celotnega projekta DOBRE NOVICE! V Kamniku. Razlog več, da skozi Kamnik kolesarite z odprtimi očmi in še bolje – načrtujete postanek ter se prepustite turističnemu utripu mesta in raziščete njegove znamenitosti.

Za več informacij obiščite spletni mesti

>> Visit Kamnik in DOBRE NOVICE!

Avtor fotografij: Tilen McQuarrie, TSM Productions in arhiv Občine Kamnik.