Go back
Stories

Občina Vodice – Lepota in barvitost neokrnjene narave

Skupaj z ostalimi občinami je vključena v Mrežo kolesarskih poti za varno kolesarsko mobilnost in raziskovanje krajev na kolesu

Zelena oaza narave bi lahko poimenovali našo čudovito občino Vodice. Lepota in barvitost neokrnjene zelene oaze je nedvomno naš neprecenljiv biser in izjemna prednost, za katero mnogi bralci in naključni obiskovalci sploh še ne vedo. Poleg naravnih danosti, katerih namen je odlična kvaliteta življenja prijetnih in družabnih ljudi v naših 16 vaseh, ima občina tudi izjemno geografsko lokacijo. Neposredna bližina večjih krajev in mest ter odlična povezava na vse strani sončnega neba, je le ena izmed nešteto izbir naših občanov, ki svojo pot namenjajo službi ali prostemu času.

Naravna in kulturna dediščina

Naša naravna in kulturna dediščina nudita prijetno in varno življenjsko okolje ter sprostitev. Tako v krajših sprehodih in teku med kraji, med griči in po gozdovih kot tudi v sproščenem kolesarjenju med vasmi in med sosednjimi občinami, kjer si lahko ogledate več lokalnih znamenitosti, kot npr. rojstno hišo Jerneja Kopitarja, nekdanji grad Šinkov Turn, samostan Repnje, cerkve itd. in se obvezno ustavite in okrepčate s prepoznavno vodiško slano presto.

Občina Vodice je bila nedolgo nazaj skupaj z občino Domžale, Mengeš, Komenda, Medvode in Trzin vključena v projekt Mreža kolesarskih poti, katerega namen je bila vzpostavitev mreže varnih kolesarskih poti in povezav med vključenimi občinami. Projekt omogoča trajnostne oblike mobilnosti krajanov ter spodbuja zdrav in aktiven življenjski slog, prispeva pa tudi k spodbujanju turističnega razvoja, saj omogoča različne izbire rekreativnih poti ter dostop do naravnih in kulturnih zanimivosti na območju.

Mreža kolesarskih povezav poteka po podeželju in v večji meri mimo občinskih središč, na že obstoječih prometnih površinah – občinskih javnih cestah in poteh in le izjemoma, kjer drugih možnosti ni, po regionalni cesti. Vse poti so urejene in označene s prometno signalizacijo in talnimi označbami, na poti pa vas spremljajo tudi informativne table.

Mreža kolesarskih poti je namenjena vsem obstoječim in potencialnim uporabnikom kolesa, tako začetnikom kot rekreativnim kolesarjem, za aktivno preživljanje prostega časa. Hkrati so poti namenjene tudi vsem obiskovalcem regije, saj poti povezujejo številne turistične znamenitosti na območju LAS-a. S povezovanjem in vzpostavitvijo kolesarskih poti so poskrbeli tudi za večjo varnost ranljivejših in hkrati najštevilčnejših skupin v prometu, kamor uvrščamo predvsem mlade in starostnike.

Z vzpostavitvijo mreže kolesarskih poti na območju LAS Za mesto in vas je bilo vzpostavljenih 11 celovitih kolesarskih poti, nameščenih je bilo več kot 200 usmerjevalnih tabel, več kot 1000 kvadratnih metrov talnih označb kolesarskih poti ter 10 informativnih tabel s prikazom kolesarskih poti.

V načrtu za prihodnost pa so že nove povezave, ki bodo kolesarjem zagotovile še večjo varnost in užitek ob rednih, rekreativnih ali tekmovalnih  etapah v naši zeleni oazi neokrnjene narave.

Foto: Občina Vodice in Sportida.