Go back
Ambassadors

Kaj naj jem pred dirko L'Etape Slovenia?

Matej Mohorič je v svojo knjigi Mohopedija predstavil, kako lahko napačno prehranjevanje vpliva na športne dosežke

Matej Mohorič je v svojo knjigi Mohopedija predstavil, kako lahko napačno prehranjevanje vpliva na športne dosežke. Kolesarstvo je šport, v katerem se porabijo velike količine energije, ki jih je potrebno telesu zagotoviti za vse procese, ki se dogajajo pred med in po kolesarjenju.

Prehrana pred dirko

V tem članku se bomo osredotočili na prehrano nekaj dni pred dirko in na jutro pred dirko. Čeprav je pri kolesarstvu teža kolesarja pomemben faktor pri doseganju rezultata, pa ima pravilna prehrana še večjo težo. Pravilna prehrana tako vpliva tudi na našo počutje, krvno sliko in na splošno zagotavljanje zadostne količine energije za izvedbo trening in splošno kakovost življenja. Čisto preprosto lahko uporabimo analogijo formule: »Brez bencina bo formula stala na mestu.«

Pred samim dogodkom je potrebno telo spočiti, kolikor je le mogoče. To pomeni, da si zagotovimo dovolj spanja in pri prehrani polnjenje glikogenskih zalog. Priporočamo, da nekaj dni pred samim dogodkom začnemo jesti več ogljikovih hidratov, ki so tudi glavni vir energije za telo. Najbolj se priporoča riž, testenine ali krompir. Seveda pa moramo še posebej, če redno treniramo, poskrbeti za dovoljšen vnos tudi maščob in beljakovin, ter seveda hranil in mineralov, ki jih v teh poletnih dneh še hitreje izločamo. Tudi sladica je seveda lahko del kakšnega obroka. S tem bomo poskrbeli, da bo naše telo na štartu dogodka spočito in polno energije.

Najboljša recept za samo prehrano bi tako bil, da se držimo načel zdrave prehrane. Skrbimo za dovoljšno mero hidracije telesa, ter v dneh pred dogodkom svojim obrokom dodamo več ogljikovih hidratov.

Večer pred dogodkom priporočamo zvrhan krožnik riža ali testenin.

Jutro pred dogodkom se bo začelo relativno zgodaj zaradi štarta v jutranjih urah. Priporočamo, da jutranji obrok pojemo 2-3 ure pred začetkom same dirke, da ima telo dovolj časa za prebavljanje zaužite hrane.

Priporočilo za jutranji obrok? Ovseni kosmiči, ki smo jih predhodno namakali čez noč v vodi ali mleku ter jajca in kruh. Nato pa sledi samo še odhod na sam dogodek in uživanje na polno.

Kaj naj jem pred dirko na L'Etape Slovenia? Prisluhni Mateju Mohoriču