Go back
Stories

Kolesarska oaza v osrčju Slovenije: Vodice in L'Etape Slovenia

Občina Vodice je v zadnjih letih intenzivno vlagala v razvoj kolesarske infrastrukture in je vsa leta partner dogodka L'Etape Slovenia.

Vodice, slikovita oaza severno od Ljubljane, z 31 km² površine, nekaj več kot 5.200 prebivalci in 1.500 hišami, ponuja edinstveno priložnost za ljubitelje narave in kolesarstva. Neokrnjeno naravno okolje, obdano z griči, Škofjeloškim hribovjem in Kamniško-Savinjskimi Alpami, ustvarja čudovite razglede, ki ob jasnih dneh segajo vse do Aljaževega stolpa v Julijskih Alpah.

Razvejana mreža kolesarskih poti

Z razvejano mrežo kolesarskih poti ter bogato naravno in kulturno dediščino so Vodice idealna destinacija za aktivni oddih. Njena vključitev v prestižno kolesarsko dirko L'Etape Slovenia dodatno poudarja njen potencial kot atraktivne kolesarske destinacije.

Razvito kolesarjenje in kolesarska mobilnost

Občina Vodice je v zadnjih letih intenzivno vlagala v razvoj kolesarske infrastrukture. V sodelovanju z občinami Domžale, Mengeš, Komenda, Medvode in Trzin so vzpostavili mrežo varnih kolesarskih poti v okviru projekta Mreža kolesarskih poti, ki spodbuja trajnostno mobilnost in zdrav življenjski slog. Mreža, ki vključuje 11 poti, opremljena z več kot 200 usmerjevalnimi tablami, povezuje središča občin ter naravne in kulturne znamenitosti, s poudarkom na varnosti ranljivih skupin.

Vodice so tudi del Gorenjskega kolesarskega omrežja, ki združuje 640 kilometrov poti, izbranih glede na varnost, lepoto pokrajine in dostopnost do storitev.

Projekt, ki vključuje 24 občin in DRSI, postavlja enotno signalizacijo ter spodbuja turizem in trajnostno mobilnost.

Naravne in kulturne znamenitosti

Poleg izjemnih kolesarskih poti Vodice ponujajo tudi bogato naravno in kulturno dediščino, ki jo lahko kolesarji raziskujejo med vožnjo po slikovitih poteh.

Na razgledni točki v Šinkovem Turnu stoji Cerkev device Marije iz 18. stoletja, z zgodovinskimi koreninami vse do leta 1526. V Skaručni lahko obiščete Cerkev sv. Lucije, znano po legendi, da svetnica pomaga pri težavah z vidom. Vodice se ponašajo tudi s cerkvijo sv. Marjete, omenjeno že leta 1118, ter Cerkvijo sv. Nikolaja v Zapogah, sv. Štefana v Utiku in sv. Tilna v Repnjah. Grad Šinkov Turn, zgrajen leta 1250, je še ena pomembna znamenitost. Med kolesarjenjem se lahko ustavite pri Phliškem bajerju ali Kužnem znamenju, ki priča o preteklih časih. Ko si zaželite počitka, poskusite Vodiško presto, pripravljeno po starem receptu iz 18. stoletja, ki ga družina Jagodic ohranja že od leta 1932.

Kolesarske poti za vsak okus

Kolesarjenje po Vodicah ponuja nekaj za vsakogar – od lahkih, ravninskih poti, ki so idealne za družine, do zahtevnejših vzponov za izkušene kolesarje, ki iščejo izzive na strmih klancih. Ena najbolj priljubljenih je pot Vodice-Mengeš, ki omogoča raziskovanje lokalnih znamenitosti in narave. Kolesarske poti so dobro označene na interaktivni karti, tablah in zgibankah.

Kolesarski dogodek L'Etape Slovenia še dodatno utrjuje status Občine Vodice kot kolesarskega raja, kjer se prepletajo šport, narava in tradicija.