Go back
Stories

Kamnik – dom za kolesarje

Zavijte iz mestnih cest na čudovite gorske kolesarske poti.

Zelena oaza, samo 30 kilometrov od Ljubljane, blizu starega mesta Kamnik, pod Veliko planino in Menino planino, se ponaša z najvišje ležečimi termami v Sloveniji. Gorske poti in cestni vzponi so od pozne pomladi do jeseni tako vabljivi, da se jim ljubitelji kolesarjenja ne boste mogli upreti. Raznolik teren, otroške kolesarske poti ter najtežja rekreativna kolesarska preizkušnja so samo nekateri pokazatelji, da je kolesarstvo doma v Kamniku.

Vožnja z mestnim kolesom KAMkolo

Vožnja z mestnim kolesom KAMkolo do Arboretuma Volčji Potok, s cestnim kolesom proti izviru Kamniške Bistrice ali vzpon proti Veliki Planini z gorskim kolesom. Vse to nudi Kamnik kolesarskim navdušencem. Pod okriljem Zelene sheme slovenskega turizma in zlatega znaka destinacije Slovenia Green Destination je nastala tudi trajnostna kolesarska pot Slovenia Green Wellness Route, ki povezuje slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po čudovitem naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost. Končni rezultat je itinerar, ki na preprost način vodi kolesarja od enega do drugega slikovitega kraja in mu pomaga to čudovito deželo doživeti na drugačen način. Posameznik lahko s pomočjo načrta poti pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije. Velika pridobitev za Kamnik kot kolesarsko destinacijo pa sta dve novi kolesarski poti in sicer od Kamnika do Ljubljane in pa ob reki Kamniška Bistrica iz Kamnika do Godiča.

Nove kolesarske poti v Kamniku

Regionalna kolesarska povezava Kamnik–Mengeš–Trzin–Ljubljana je primer dobrega sodelovanja ne le med občinami, ampak tudi z lastniki kmetijskih površin in z roko v roki lahko ponosno rečemo, da imamo v Kamniku sedaj resnično dobro kolesarsko povezavo, ki poleg varnosti nudi tudi izjemen prostor za rekreacijo. Projekt je bil uvrščen na seznam najpomembnejših regijskih projektov v Ljubljanski urbani regiji, kjer so občine skupaj uredile kar 13,7 kilometra novih kolesarskih povezav med Kamnikom in Ljubljano.

Kolesarska povezava je prav tako velika pridobitev za celotno državo, saj povezuje najbolj urbaniziran del Slovenije z glavnim mestom. Namen projekta je spodbujanje trajnostne mobilnosti in zagotavljanje večje prometne varnosti kolesarjev. Sprememba potovalnih navad v bolj zelene, torej kolesarjenje, hoja in uporaba javnega potniškega prevoza, je eden glavnih ciljev trajnostne mobilnosti. S tem prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku, večji kakovosti bivanja in skrbimo za svoje zdravje. 

Občina Kamnik je v lanskem letu začela in letos zaključila gradnjo kolesarske povezave Kamnik–Godič. Uredili so 3,2 kilometra dolgo kolesarsko povezavo, ki poteka ob vodotoku Kamniške Bistrice. Na trasi so uredili še 12 počivališč, ki so opremljena s klopmi in z lesenimi igrali, ponekod so postavljena tudi stojala za kolesa. Urejena je Kolesarčkova učna pot, ki vse obiskovalce seznanja z vsebinami o naravni, kulturni in drugi dediščini s tega območja. Tako je ob Kamniški Bistrici urejeno območje od Godiča do Domžal (z izjemo nekaj manjkajočih odsekov).

Namigi za kolesarske pobege iz vročih mest

>> Prenesi si knjižico Kolesarske poti in zbirko zemljevidov

Kamniška Bistrica – Brsniki

Gorski kolesarji boste veliko možnosti za aktivnosti našli v dolini Kamniške Bistrice. Ena najbolj priljubljenih poti je skozi Brsnike. Ta velja za zahtevnejšo, a tudi eno najlepših. Tisti najboljši se povzpnejo tudi na Kamniški vrh, pa četudi je kdaj kolo treba vzeti na ramena.

Iz Term Snovik na Veliko planino

Vzpon na Veliko planino predstavlja pravi izziv. Pot lahko začnemo v Termah Snovik, se povzpnemo na prelaz Črnivec, ki se nahaja na 902 metrih nadmorske višine, in nadaljujemo v smeri proti Veliki planini. Tam si lahko oddahnemo v številnih okrepčevalnicah in planinskih domovih. Lahko pa se na Črnivec odpravite iz Kamnika in si za konec poti privoščite še kopanje v Termah Snovik.

Do izvira Kamniške Bistrice s kolesom

Izvir Kamniške Bistrice je destinacija, ki med kamniškimi kolesarji pove veliko. Trasa za tiste malo bolj zavzete predstavlja le ogrevanje, za tiste, ki na kolo sedejo le občasno pa pravšnji izziv. Oboji pa so najbolj veseli, ko na koncu poti zagledajo jezerce in ob njem posedijo v hladu izvira reke.

S kolesom ob Kamniški Bistrici

Ob reki Kamniški Bistrici vodi kolesarska in peš pot od Kamnika do Domžal. Primerna je za vse generacije in zato se po njej lahko podate tudi z najmlajšimi. Na več točkah so prisotna tudi igrala in klopce, na katerih se utrujeni lahko spočijete v senci. Pot vodi tudi mimo Arboretuma Volčji Potok, kjer se lahko ustavite in se sprehodite po največjem slovenskem botaničnem parku. Če pa ne spadate med navdušene kolesarje, lahko celo pot tudi prehodite. Prav na tej poti vsako leto poteka pohod od Kamnika do Domžal.

Trans Slovenia

Ekstremnejši kolesarji se lahko podajo tudi na večdnevno kolesarjenje iz Koroške čez Logarsko dolino, Kamniško-Savinjske Alpe, Ljubljano, Postojno in čez Kras vse do Pirana. Pot je dolga 359 km in ima 8859 višinske razlike. V Kamniku pot vodi čez Veliko planino in Kamnik.

Slovenia Green Wellness Route tudi skozi Kamnik: kolesarsko raziskovanje slovenskih naravnih zdravilišč

Krožna pot Slovenia Green Wellness Route (SGWR) se prične v Ljubljani in popotnika najprej usmeri na sever, proti Kamniško Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severo-vzhodnem delu Slovenije, kjer obrne proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in se nato vrne v prestolnico. V 16 dneh pot obišče naslednje destinacije: Kamnik, Ljubno ob Savinji, Rečica ob Savinji, Velenje, Zreče, Maribor, Lenart, Sveta Ana, Moravske Toplice, Ljutomer, Jeruzalem, Ptuj, Čatež in Brežice, Kostanjevica na Krki, Novo Mesto, Laško, Celje, Šentjur in Žalec.

Skozi Kamnik je pot načrtovana iz Ljubljane proti severu, v Kamnik, kjer kolesarji lahko prespijo. Kolesarji po 30 km dosežejo destinacijo Kamnik z zlatim certifikatom Slovenia Green ter rajsko izhodišče za vse ljubitelje preživljanja časa v naravi. Mesto leži na pragu Kamniško-Savinjskih Alp, obkrožajo pa ga biseri kot so dolina Kamniške Bistrice, Velika Planina, Tuhinjska dolina, nedaleč stran pa še Logarska dolina. Ljubitelj narave bi v tem raju lahko ostal več tednov, ne le dan ali dva! In nato preko Savinjske doline v Velenje in naprej.

Po dnevu poganjanja pedal na kolesu (tudi če vam pri tem pomaga elektrika), se nagradite z obiskom Term Snovik, še enemu prejemniku zlatega certifikata Slovenia Green. Kompleks poleg notranjih in zunanjih bazenov nudi finsko in turško savno ter ledeno kopel, številne masaže z zeliščnimi olji ter tudi po preprostih in zdravilnih Kneippovih tretmajih.

Na spletni strani Term Snovik si lahko ogledate trase kar desetih kolesarskih poti, različnih dolžin in zahtevnosti, ki imajo izhodišče tudi v Snoviku:

  • Kolesarska pot 1: Kamnik - Arboretum Volčji potok - Kamnik
  • Kolesarska pot 2: Kamnik - Vaseno - Kamnik
  • Kolesarska pot 3: Stolnik - Zdravilni gaj Tunjice - Kamnik
  • Kolesarska pot 4: Kamnik - Stari grad - Kamnik
  • Kolesarska pot 5: Kamnik - Izvir Kamniške Bistrice - Kamnik
  • Kolesarska pot 6: Kamnik - Črnivec - Kamnik
  • Kolesarska pot 7: Terme Snovik - Budnarjeva domačija - Stari grad - Kamnik - Terme Snovik
  • Kolesarska pot 8: Terme Snovik - Arboretum Volčji potok - Zdravilni gaj Tunjice - Terme Snovik
  • Kolesarska pot 9: Motnik - Terme Snovik
  • Kolesarska pot 10: Motniška kolesarska pot.
VIR fotografij: Zavod za turizem in šport KAMNIK. AVTORJI: Boštjan Tacol, Matevž Hribar, Matej Povše.