Go back
Stories

Podblica, kraj, kjer kolesarijo visoko nad tlemi

Podblica ni samo rodni kraj našega ambasadorja Mateja Mohoriča, ampak je to tudi kraj izjemne medsoseske povezanosti.

Nedelja, 4. 9. 2022, ni bila le dan za kolesarjenje in kolesarski praznik na Slovenskem trgu v Kranju, ampak za Podbličane tudi nadvse odlična priložnost za druženje s sosedi, kramljanje, navijanje in spodbujanje ob cesti skozi njihov kraj vseh L'Etape Slovenia dolgoprogašev. Kajpak so sklic krajanov  z gasilsko sireno pravočasno naredili člani PGD Podblica.

Podblica je majhen, a nadvse slikovit kraj

Podblica je majhen, a nadvse slikovit kraj v Mesti občini Kranj (Visit Kranj), ki leži na 631 m n.v. Ugnezden pod rob mogočne planote Jelovice z imenitnim razgledom na dolino in škofjeloško gričevje. Skozi vas lahko nadaljujemo pot levo v smeri Dražgoš ali desno v smeri Krope, kot je vodila letošnja trasa naše kolesarje. Prav na tem križišču se kraj ponaša z izvirom pitne vode, kjer mimoidoči lahko pogasi žejo ali spije požirek, dva za ohranjanje večne mladosti, povrnitev energije …   

Nad krajem bdi Podbliška gora, širše znana kot Bela peč, izjemno priljubljena izletniška točka in na katero vodijo številne pešpoti. Na vrhu se ponudi čudovit razgled, ki se odpre na vse smeri: proti Kamniško Savinjskim Alpam, delu Karavank, Gorenjski in okoliškem hribovju.

Železova ruda, skrita v globočinah Jelovškega gozda, predvsem v jamah (od tu Jamnik), je pritegnila ljudi, da so se v teh krajih naselili v času razvoja železarstva. Kraljevi razgled se ponudi, če pot iz Podblice nadaljujemo proti vasi Jamnik in Cerkvi svetega Primoža in Felicijana, ki stoji na grebenu nad vasjo Jamnik. Z grebena, kjer stoji cerkev, so v času turških vpadov s prižiganjem kresa opozarjali na nevarnost. Te kraje so od nekdaj naseljevali posebni ljudje, odločni, s trdno voljo in prirojenim občutkom za sočloveka.

Da je bilo tisto nedeljo vse podrejeno rumeni barvi dirke po Franciji in v znamenju kolesarjenja, pričajo zgovorne fotografije, ki so »le« bled posnetek tega, kar se je tam zares dogajalo. Muke utrujenih mišic po dotlej prevoženih kilometrih in borbi s klancem ter radost, ki jo riše kolesarjem čez cel obraz občutek svobode in ponos na čudo telesnih zmogljivosti in volje, je delil kolesar, visoko v zraku. Na najnovejšem modelu specialke? To ni vprašanje! Ključen podatek je barva kolesa. Rumena? Hm. Pripadnost zeleni. Zelenim gozdovom, travnikom, Sloveniji. I Feel Slovenia.

Na Jamniku je bil tudi 2. gorski cilj (pokrovitelj Gorenjska banka) za vse dolgoprogaše, zato je bilo seveda ključno, da vrtenje pedal podžge tudi sam hudič Didi, ikona Dirke po Franciji.

Nekaj utrinkov, ujetih v fotoobjektiv, si oglejte spodaj. Res je bilo pravo doživetje!

Hvala krajanom, hvala gasilcem, hvala kolesarjem! Po gorskem cilju je zasluženo sledila okrepna postaja. Da na spustu v Kropo niso noge bile tresave.

Srečno vsem – se vidimo prihodnje leto, 1. septembrski vikend 2023.

Foto: Sportida. Več fotografij v galeriji >> klik >> klik.