Go back
Stories

Dobrodošli v krajih občine Vodice

Občina Vodice že 3. leto podpira izvedbo L'Etape Slovenia in vabi na kolesarjenje skozi njihove kraje

Občina, ki je ugnezdena severno od Ljubljane in se nahaja v neposredni bližini letališča Jožeta Pučnika, ima dobro transportno lego, saj se v njeni neposredni bližini nahaja tudi avtocestni priključek. Meji na šest občin, in sicer mestno občino Ljubljana na jugu, Medvode in Šenčur na zahodu, Cerklje na Gorenjskem na severu ter Komendo in Mengeš na vzhodu.

Idilična in neokrnjena narava

Leži na pretežno kmetijskem območju, obdana pa je z okoljskimi griči, Škofjeloškim hribovjem in gorami Kamniško-Savinjskih Alp, ob jasnem vremenu pa pogled seže vse do vršacev Julijskih Alp. Občinsko jedro je manjše, glavnino občine sestavljajo okoliška naselja, ki s svojo neokrnjeno naravo in idiličnimi manj prometnimi cestami vabijo na kolesarsko potepanje.

Trasa L'Etape Slovenia skozi Vodice

Nedeljska preizkušnja L'Etape Slovenia – tako kolesarje na krajši kot daljši razdalji, bo popeljala skozi Vodice, kamor bodo prišli iz smeri Smlednika in približno na 27. kilometru dosegli naselje Zapoge, gručasto vas, ki se že nahaja v občini Vodice.

Vodice krasi Cerkev sv. Marjete, ki se jo omenja že v 12. stoletju; baročna cerkev pa se je ohranila vse do leta 1895, ko so jo morali porušiti zaradi premočnih poškodb, ki jih je prizadejal potres.

V Vodicah se bohoti grad Šinkov Turn, katerega zgodovina sega v leto 1250, je njegov graditelj Schenk postavil visok stolp in močno obzidje. Grad je nato zamenjal več lastnikov, sredi 17. stoletja pa so prvotni stolp podrli in postavili novo graščino, ki je bila kasneje večkrat prezidana. Lastniki so se menjali, prav tako tudi namembnost gradu, leta 1943 pa so ga partizani požgali. V Repnjah pa se je rodil tudi Jernej Kopitar, eden največjih evropskih jezikoslovcev 19. stoletja.

Vodice sodelujejo v projektu Mreža poti LAS – LAS Za mesto in vas, katerega cilj je vzpostavitev omrežja varnih kolesarskih povezav, ki se razprostira na območju šestih občin, s čimer se želi spodbujati trajnostno obliko mobilnosti in aktivnega življenjskega sloga.

Znamenite vodiške preste

Glas o Vodicah pa so daleč naokoli popeljale tudi znamenite preste, ki jih pri Jagodičevih peče že 4. generacija, recept, ki izhaja iz 16. stoletja, pa se prenaša iz roda v rod.

Vabljeni na kolesarki potep v Vodice!