Go back
Stories

Ženske in kolo: mejnik na poti enakopravnosti

Kolo je zgodovinsko gledano doprineslo tudi k ženski enakopravnosti in večji vključenosti v družbo. Prijavnina za kolesarke le 79,99 EUR

Razvoj kolesa je konec 19. stoletja prinesel val nove mobilnosti. Ko je iz visokega monocikla, ki je veljal za ekstremni moški šport, nastalo kolo na dveh kolesih, z balanco in sedežem, so nanj sedle tudi ženske. Kolo je postalo varnejše in dostopnejše, s tem pa prevladujoče mobilnostno sredstvo za vsakodnevno uporabo. Tudi za ženske.

Svoboda gibanja

Če je v viktorijanskem obdobju kulturni kodeks veleval, naj se držijo doma in skrčil njihovo vlogo na gospodinjstvo in materinstvo ter jih izključil iz javnega življenja, je kolo omogočilo spremembe.

Svobodo gibanja – brez spremljevalcev, in tako razširil polje ženskih pravic. Kolesariti so začele mnoge sufražetke, s svobodnim (samostojnim) gibanjem in vstopom v javno življenje so se lažje srečevale, družile in organizirale.

Kolo pa je vplivalo tudi na žensko modo, saj široke viktorijanske večplastne obleke niso bile praktične, korzeti pretesni, potrebna je bila modna reforma. Sočasno so se razvile tudi debate, ali je kolesarjenje za ženske zdravo in prevladalo je mnenje, da izboljšuje zdravje in počutje. Od rekreacije do mode je kolo navdihnilo generacije žensk na poti k večji enakosti in širilo polje svobode.

Sodobno žensko profesionalno in rekreativno cestno kolesarstvo se razvija in še vedno lovi rep moške kolesarske karavane. Med tem ko Tour de France poteka že od leta 1903, so kolesarke svojo edicijo dobile leta 2022 – Tour de France Femmes. Letos bo potekala v 8 etapah, 23. 7.–30. 7. 2023. Pred tem pa so v obdobju 1984–2009 potekale različno poimenovane kolesarske preizkušnje po Franciji, v obdobju 2014–2021 so to bile eno- do dvodnevne preizkušnje La Course by Le Tour de France.

Na lanskem dogodku L'Etape Slovenia by Tour de France je kolesarilo 10 % žensk. Delež odseva stanje sodelovanja žensk na tovrstnih rekreativnih prireditvah, ki se giblje od 10 do 20 %.

Verjamemo, da vas je več, ki obožujete kolesarjenje in se rade družite. Zato smo za vas zamrznili ceno prijavnine: 79,99 EUR in velja do zaprtja prijav, 20. 8. 2023. Cena je enaka za daljšo (138 km) in krajšo (70 km) traso. Ob prijavnini lahko naročite še kolesarski dres L'Etape Slovenia, proizvajalca Ale, za le 10,00 EUR doplačila.

Opogumite se, pridite na kolesarsko avanturo. Obljubljamo nepozabno doživetje. A s prijavo ne odlašajte – saj je le-ta spodbuda in razlog, da si pogosteje izborite čas in občutite svobodo gibanja.