Go back
Training tips

10 nasvetov in prednosti kolesarjenja na trenažerju

Predstavljamo prednosti vadbe na trenažerju

1. Skočite na kolo, ko vam ustreza

Trenirajte, ko vam najbolj ustreza, naj bo to zjutraj, popoldan ali zvečer; ob dnevni svetlobi ali temi. Nobeno vreme vam ne pride do živega in končno ste lahko na kolesu, kadar sami želite.

2. Prilagodite trening sebi in svojim potrebam

Različne aplikacije, kot so Zwift, Rouvy, Tacx omogočajo, da si izberete strukturirane treninge glede na vaše potrebe. Tako kolesarjenje postane še zabavneje, vi pa v vedno boljši kondiciji.

3. Spoznajte nove destinacije

Ste si vedno želeli voziti znane vzpone iz Toura ali drugih dirk profesionalnih kolesarjev? Morda obiskati Pariz? Raziskati traso vaše naslednje dirke? Sedaj to lahko naredite iz zavetja vašega doma. Aplikaciji, kot sta Tacx in Rouvy, omogočata vožnjo po realnih trasah z realnimi posnetki.

4. Dirkajmo

Končno ni več potrebno čakati na pomladne mesece, da lahko izkusite prvo dirko. Samo usedeš se na kolo in na priljubljeni aplikaciji pogledaš, katere dirke so na sporedu in v realnem času tekmuješ proti tekmovalcem z vsega sveta.

5. Varnost

Kolesarji so v prometu vedno bolj ogroženi. Vožnja na trenažerju to izniči še posebej v zimskih mesecih, ko je hitro tema.

6. Postanite del skupnosti

Trenirajte v skupinah, pogovarjate se z drugimi, pridružite se klubu, spoznavajte nove ljudi in prijatelje s celega sveta in postanite del najhitreje rastoče mednarodne kolesarske skupnosti. Podelite kudose prijateljem in pokažite drugim vaše treninge – ne pozabite se včlaniti v klub L'Etape Slovenia na STRAVi.

7. Uporabite ventilator

Ker je kolesarjenje na trenažerju statično, nas ne more hladiti veter kot na cesti. To lahko preprosto rešimo z uporabo ventilatorja, ki pomaga, da se med treningom naše telo ne pregreje.

8. Pravilen trening

Imate določen cilj ali dogodek na katerem bi bili radi v najboljši formi? Naredite začetni test moči in izberite strukturiran trening, ki vam ga omogočajo pametne aplikacije ali predpiše trener. Tako boste lažje spremljali svoj napredek in izničili možnost pretreniranja in bili učinkoviti. Izkoristite tudi druge možnosti pametnih trenažerjev za trening tehnike pedaliranje, pravilne kadence in trening moči.

9. Prehrana in hidracija

K pravilnemu treningu sodi skrb, da med treningom zaužijete dovolj hranil in tekočine, da lahko pedala na polno pritiskate do konca treninga. Še posebej, če so vaši treningi daljši od 90 minut, je potrebno vnesti nazaj izgubljene količine.

10. Uporabite brisačo

Prednost kolesarjenja na trenažerju je, da vaše kolo nikoli ne bo blatno po končani vožnji. Vseeno pa se ob potenju izloča sol, ki škodi vašemu kolesu. Preprosta uporaba brisače reši ta problem, da ostanete vi in vaš konjiček suhi med vožnjo.