Go back
Training tips

Kateri je najljubši vzpon Mateja Mohoriča?

Nekateri kolesarji vzpone preprosto obožujejo, drugi raje vozijo razgibano ravnino. Kaj pa vi?

Matej Mohorič velja za enega najboljših kolesarjev svetovnega kova in se trenutno bori za vidnejšo uvrstitev na Dirki po Franciji. V svoji karieri je seveda prevozil že vse najbolj znane vzpone v Evropi in širom po svetu. Od kratkih in eksplozivnih v Belgiji kot do najtežjih, dolgih vzponov v Španiji, Franciji in Italiji, ko je sodeloval na največjih in najprestižnejših tritedenskih dirkah v teh državah: Vuelta, Tour in Giro

Matej Mohorič is considered one of the best cyclists in the world and is currently fighting for a remarkable result in the Tour de France. During his career, he has already climbed all the most famous climbs in Europe and around the world. From the short and explosive ones in Belgium to the hardest, long climbs in Spain, France and Italy, he participated in the biggest and most prestigious three-week Grand Tour races in these countries: the Vuelta, the Tour and the Giro.

Kolesar svetovnega kova

Kolesar svetovnega kova in eden redkih v vsej zgodovini tega športa, ki se lahko pohvali z osvojenimi etapnimi zmagami na vseh treh dirkah: Tour de France (2021), Giro d'Italia (2018) in Vuelta (2017). Ampak, kateri je njegov najljubši vzpon?

Odgovor vas bo morda presenetil. To nista slovita Alpe d' Huez ali pa Stelvio. Njegov vzpon se nahaja v Sloveniji, njegov kraljevi vzpon mnogoterih obrazov, je vzpon skozi rodno vas Podblico na Jamnik. Vzpon, ki vas na vseh strmejših delih nagradi s spektakularnim razgledom na okoliško Škofjeloško hribovje, je vgnezdeno pod pobočje Jelovice, na desni pa se tiho razpira pogled na Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Razgled z dih jemajočo veduto po Gorenjski pa se v celoti odpre prav na vrhu, pri cerkvi Svetega Primoža in Felicijana na Jamniku.

Vzpon na Jamnik je dolg 6,7 km in ima povprečni naklon 5,9 %. Prva dva kilometra vzpona sta razmeroma položnejša, čeprav je start v kar 10 % naklon, klanec dokaj hitro pridobi milejši obraz, saj  se razpotegne v položnejše serpentine vse do vasi Podblica. Temu sledi težji del vzpona, kjer je povprečen naklon 8 %. Najtežji del je morda ravno neposredno nadaljevanje iz osrednjega dela vasi, kjer se cesta postavi »pokonci«. Premagati je potrebno odsek s 17 % naklonom.

Zadnjih 700 m vzpona je bistveno prijaznejših do utrujenih mišic in pomembneje vplivajo na razjasnitev misli, a pri najtrpežnejših spet priložnost za igro s hitrostjo, obrati in preostalimi močmi. Slednje namreč kar kličejo po novem izzivu: sprintu do vrha, do konca in – še malo naprej za pridobitev pravih obratov za nadaljevanje kolesarjenja in spust v Kropo.

Vzpon na Jamnik je tudi del daljše, 145 km dolge trase nedeljske preizkušnje L'Etape Slovenia s startom 4. 9. 2022 v Kranju. Je odlična priložnost za kolesarski trening, bodisi priprave na L'Etape ali pa vzdrževanje doslej že nabrane kolesarske kondicije.

Kolesarjem začetnikom svetujemo, da če se že lotijo vzpona, naj se ga lotijo »pametno«: v svojem ritmu, brez pretiravanja, morda pristopijo po etapah: prva vožnja naj se zaključi v vasi, nato se sistematično trenira po drugih terenih, čez čas pa se poskusi priti do vrha Jamnika. Vsekakor vedno opremljeni z dovolj tekočine in kakšno hranljivo ploščico ter ob zgodnje-jutranjih urah, saj vročina neusmiljeno pripeka, kar negativno vpliva na telesne zmogljivosti. 

The ascent to Jamnik is 6.7 km long and has an average gradient of 5.9%. The first two kilometers of the ascent are relatively gentler, although the start is as much as a 10%, the slope acquires a gentler face rather quickly, as it stretches into serpentines all the way to the village of Podblica.

This is followed by a more difficult part of the ascent, where the average gradient is 8%. The most difficult part may be the direct continuation from the central part of the village, where the road becomes "upright". It is necessary to overcome a section with a 17% gradient. The last 700 meters of ascent are significantly kinder to tired muscles and has a more important effect on clarifying thoughts, but for the most enduring, it is again an opportunity to play with speed and remaining strength. The latter are calling for a new challenge: a sprint to the top, to the end and - a little further to get the right turns to continue cycling and descend to Kropa.

The ascent to Jamnik is also part of the longer, 145 km long route (RACE) of the Sunday’s L'Etape Slovenia test on September 4, 2022 in Kranj. It is an excellent opportunity for cycling training, whether preparing for L'Etape or maintaining the cycling fitness already accumulated. We advise beginner cyclists if they are going to climb, they should go about it smartly: at their own pace, without exaggeration, perhaps approach in stages. The first ride should end in the village, then systematically train on other terrains, and over time try to reach the top of Jamnik.

In any case, always be equipped with enough liquid and some nutritional bar also in summer ride in the early morning hours if possible, as the heat is mercilessly scorching, which has a negative effect on physical performance.

Oglej si video izjavo Mateja Mohoriča o njegovem najljubšem vzponu.