Go back
Training tips

Priprave na L'Etape Slovenia – 2. sklop treningov

Nadaljevanje začetega: 2. del vadbenega načrta treningov za troje kolesarske skupine za obdobje 18.–31. 7. 2022

Prvi del programa je za nami, verjamemo, da ste ga prestali uspešno in z veseljem sledili začrtani poti. Sedaj je potrebno nadaljevati z začetim. Sledi teden, v katerem se bo napor stopnjeval, temu pa sledi teden počitka.

Treningi v kolesarstvu sledijo sosledju

Treningi v kolesarstvu velikokrat sledijo sosledju, ko se intenzivnost 2-3 tedne povečuje, nato pa sledi teden počitka. Oziroma čas, ko je število ur, preživetih na kolesu manjše, prav tako je praviloma manjša tudi sama intenzivnost treningov.

In zakaj je počitek tako pomemben? Na prvo žogo lahko vsak reče, da se telo odpočije po vseh naporih, kar je seveda pravilna trditev. Počitek pa pomaga tudi pri tem, da se vsi akumulirani treningi resnično usidrajo v naš "sistem" - živčno-mišični in psihični. Preprosto, da ga telo posvoji. Veliko kolesarjev ne doseže želenega zastavljenega cilja, pa ne zaradi premalo treninga, ampak premalo počitka. (Pre)večkrat je razlog preveč treninga.

Glavni gradnik forme športnika–kolesarja je uravnotežen, sistematičen in nadzorovan trening ter pravilna in celostna izvedba le-tega. Njegov komplementarni gradnik pa je počitek.

Amaterski in rekreativni kolesarji imajo za razliko od profesionalnih kolesarjev ob treningih še običajno redno službo in druge, kot na primer družinske obveznosti, ki dodatno vplivajo na sam proces regeneracije, poleg tega ne gre zanemariti starosti posameznika. Z leti se proces regeneracije upočasnjuje.

Vse hitrejši življenjski slog nam tako na vseh koncih krade možnosti kakovostne regeneracije in počitka. To je potrebno vzeti v zakup pri načrtovanju in izvedbi treninga, da si morda ne povzročimo več škode kot koristi. Prav tako si moramo zagotoviti zadostno količino kakovostnih obrokov (beri kakovostnega in zadostnega vnosa kalorij) in pravilno hidracijo, ki je v poletnih dneh še kako pomembna, tudi za preprečevanje pregrevanje telesa. Pri tem voda ne zadostuje, saj s potenjem telo izgublja minerale, elektrolite in soli, kar je potrebno nadomestiti z ustreznimi napitki.

Tudi tokrat izvajamo vse treninge s pomočjo srčnega utripa ali merilca moči, ki postaja vedno bolj priljubljeno orodje za kolesarski trening. Vsem, ki nimate ne merilca moči ali srečnega utripa, svetujemo, da si intenzivnosti razdelite na lestvici od 1 do 10, kjer je:

  • 1-3 lahkotna vožnja,
  • 3-6 hitrejša vožnja po ravnini,
  • 7-8 intenzivna vožnja, ki jo povečini izvajamo v klanec,
  • 9-10 pa je maksimalna intenzivnost, kjer vozimo na robu svoj zmogljivosti. Tega predhodno dobro ogreti raje ne izvajajte, da ne tvegate poškodb mišičnih vlaken. 

Želim program treningov za obdobje 18.–31. 7 2022

Vsi programi treningov so objavljeni na podstrani Namigi za trening v razpredelnici. Izberite sebi ustrezen načrt, glede na to, kateri skupini rekreativnih kolesarjev pripadate:

  • začetniki,
  • zagrizeni rekreativci,
  • dirkači.

Ne odlašajte, opremljeni z načrtom in nasveti, kar hitro na kolo! Proti naslednjim ciljem in proti L'Etape Slovenia by Tour de France!