Go back
Ambassadors

MOHOpedija

Nezaključena biografska škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča.

Konec lanske sezone se je Matej odločil za še eno drzno potezo, da z avtorjem Urošem Buhom spišeta prerez njegovega življenja in dosedanje kolesarske kariere. In zgodbe, ki so začele pritekati na plano, so včasih naravnost neverjetne in predvsem dih jemajoče!

Človek bi se rajši lotil pisanja biografije

V uvodu intervjuja z Matejem Mohoričem za revijo Bicikel(2021) je avtor knjige Uroš Buh razmišljal na glas:

“Z njim bi se človek rajši lotil pisanja biografije, kot pa da sem skušal najini dve uri pogovora nekako stisniti v format intervjuja, tako zanimivo se je bilo namreč pogovarjati. Odgovorov mu ne zmanjka, če česa ne vé, zna prisluhniti, iz njegovih oči zevata ostrina in radovednost hkrati, kar je čudovita lastnost. Da je inteligenten tudi na cesti, je pokazal že neštetokrat, nazadnje z etapnima zmagama na Touru, ki ju je dodal v svojo košarico prvih mest na treh največjih etapnih dirkah na svetu. Junija je po fantastičnih predstavah na Dirki po Sloveniji že drugič postal tudi državni prvak v cestni vožnji, čeprav se je po strahovitem padcu v deveti etapi Dirke po Italiji zdelo, da bo za okrevanje potreboval bistveno dlje.”

In misel je knjiga postala!

O KNJIGI

Leta 2008, ko je Tadej Valjavec premikal mejnike za slovensko kolesarstvo in dosegel deveto mesto v skupnem seštevku na Dirki po Franciji, je mladi Matej Mohorič med poletnimi počitnicami prvič ostal sam doma. Prav zaradi kolesa ni šel s starši na družinske počitnice, tistih štirinajst dni pa je preživel v umirjeni rutini vsakdanjih opravil na domači kmetiji, na Podblici, dolgih treningih in popoldanskem gledanju televizije, kjer je stiskal pesti za Valjavca iz sosednje doline Besnice.

Komaj deset let kasneje je Mohoriču uspelo že vse tisto, o čemer je njegov vzornik le sanjal – dvakratni svetovni prvak v kategoriji U19 in U23, v svoji zbirki je imel že zmago z Dirke po Španiji in Dirke po Italiji, pravkar je prvič postal državni prvak, avgusta 2018 pa je osvojil kar dve etapni dirki zapored – Binckbank in Dirko po Nemčiji. In končno se je počutil dobro v svoji novi ekipi Bahrain Merida!

Čeprav so mu mnogi strokovnjaki že zelo zgodaj napovedovali šampionsko prihodnost in bliskovit vzpon, ki bi sledil dvema osvojenima mavričnima majicama, pa se prvih nekaj let med profesionalci ni znašel najbolje. Težave s težo, kot posledico nepravilnega prehranskega režima, težavami z adaptacijo na višinski trening, slab pristop k treningu, neuspehi in pogosti odstopi, so Mateja velikokrat pripravili do preizpraševanja o svoji odločitvi, da postane profesionalni kolesar. A nikoli ni obupal, in ko se danes obrača nazaj, popolnoma razume, zakaj je moralo biti tako - zato, da bo lahko iz vsega skupaj prišel močnejši, hitrejši, zrelejši in da teh napak ne bo nikoli več ponavljal!

In res – po neverjetni sezoni 2021, ko je že drugič osvojil naslov državnega prvaka in nato v juliju, kar dve etapni zmagi na sloviti Dirki po Franciji, je v letošnjo pomlad krenil še siloviteje: kot prvi Slovenec je v epskem slogu osvojil najdaljšo klasiko Milano – San Remo! Tudi tokrat v popolnoma njegovem slogu - na spustu - kjer je uporabil nov izum v cestnem kolesarstvu, potopno sedežno oporo z daljinskim vzvodom.

Konec lanske sezone pa se je Matej odločil za še eno drzno potezo, da z avtorjem Urošem Buhom spišeta prerez njegovega življenja in dosedanje kolesarske kariere. In zgodbe, ki so začele pritekati na plano, so včasih naravnost neverjetne in predvsem dih jemajoče! Od prvih divjih voženj z gorskim kolesom po domačih gmajnah, do vratolomnih spustov s saltom in pristankom v bolnišnici na Giru – sočna pripoved, začinjena tako s padci, kot z zlatim leskom, veseljem in solzami, predvsem pa z neskončno ljubeznijo do kolesa. In ko bralec enkrat pride do konca knjige, pravzaprav šele dojame to, kar je najbolj pomembno – Matejeve vožnje še zdaleč ni konec!

MOHOpedija - NAKUP

Knjiga o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča založbe Aktivni mediji d.o.o. na voljo za 28.90 eur.

 

MOHOpedija. Knjiga o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča založbe Aktivni mediji d.o.o. na voljo za 28.90 EUR.

O avtorju

Obsežen ustvarjalni opus avtorja biografije, ki je njegova prva knjiga, najbolje opredeli beseda multipraktik.

Uroš Buh je po formalni izobrazbi bibliotekar in sociolog kulture, sicer pa glasbenik in igralec, skladatelj gledališke glasbe in režiser slovenskih sinhronizacij celovečernih risanih filmov, že več kot deset let pa redno piše članke in zlasti intervjuje za reviji Bicikel in Tekač, založbe Aktivni mediji. Že od najstniških let sta tek in kolo njegova športna strast, pretekel je več maratonov in ultramaratonov, s kolesom pa uživa tako na cesti kot na gozdnih enoslednicah.

UVODNA BESEDA

Že od otroštva obožujem knjige in branje. Pravzaprav se mi zdi, da so mi prav knjige razširile obzorje in mi odprle vrata v svet. V knjižnicah, hramih civilizacije, so zbrane vse zgodbe tega sveta, vse znanje, ki ga svet premore, vse je na dosegu roke na neskončnih straneh dišečega papirja. Prebral sem stotero slikanic, otroških in mladinskih knjig, obveznega čtiva v šoli pa romanov in kasneje še ogromno navdihujočih biografij, knjig o prehrani, treningu, knjig s področja športne psihologije, o življenju nasploh. Vsaka je postala košček v mozaiku tega, kar sem in kar po vsaki novi prebrani postanem – še boljša različica samega sebe.

Ko sva avgusta 2021 po nastopu na Dirki po Franciji z Urošem Buhom za kolesarsko revijo Bicikel delala intervju, me je čez nekaj dni poklical in me presenetil z drzno zamislijo: »Matej, rad bi napisal biografijo o tebi! Ljudje si zaslužijo brati tvojo zgodbo v knjigi.« Sprva me je ideja prestrašila, saj sem slutil, koliko dela je potrebnega za kaj takega, in to ob mojem natrpanem urniku. A skrbi je kmalu odpihnilo navdušenje in čez dva tedna, ko sva se ponovno slišala, sva na koncu pogovora že razglabljala o vsebini in procesu dela. In zdaj, ko jo po manj kot letu dni držim v rokah, se počutim podobno kot takrat, ko sem prvič sedel na specialko – fantastično!

Ko sem leta 2012 postal mladinski svetovni prvak, je bil to vrhunski dosežek za slovensko kolesarstvo. Ko sem naslednje leto na svetovnem prvenstvu zmagal še v kategoriji mlajših članov (U23), sem naslednje jutro v časopisu prebral, da so me razglasili za čudežnega dečka slovenskega kolesarstva s svetlo prihodnostjo. Toliko o pritisku, zdaj pa dirkaj, če moreš! Še tisto leto sem podpisal svojo prvo profesionalno pogodbo z ekipo svetovne serije in tako se je moja kolesarska zgodba na najvišji ravni začela pri rosnih devetnajstih letih. Po nekaj sezonah negotovosti in privajanja med elito sem zopet našel pravi ritem in leta 2017 zmagal na etapi Dirke po Španiji, naslednjo pomlad pa še Dirke po Italiji. Vmes sem osvojil še nekaj drugih zmag, dvakrat sem postal državni prvak v članski kategoriji ter zmagal na etapni Dirki po Nemčiji. Potem pa je prišla sezona 2021, ki je bila zame resnično prelomna: potem ko sem po solidnem spomladanskem delu nato na Dirki po Italiji grozovito padel in sem bil primoran v daljši počitek brez kolesa, se mi je mesec kasneje vseeno uspelo pripraviti za dirko Po Sloveniji, biti zelo blizu najboljšim, za nameček pa sem v Kopru osvojil svoj drugi naslov državnega prvaka v cestni sezoni. S takšno popotnico sem julija odšel na Dirko po Franciji, na kateri so se mi vsi osebni načrti poravnali s kolesarskimi zvezdnimi konstelacijami, in kar je sledilo, je bilo naravnost pravljično: ne ena, temveč kar dve etapni zmagi, res neverjeten dosežek! Letos sem svoje rezultate podkrepil še z odličnimi predstavami na spomladanskih klasikah, kot prvemu Slovencu pa mi je v velikem slogu uspelo osvojiti najdaljšo med njimi: Milano–San Remo.

Z leti in izkušnjami se vedno bolj zavedam, koliko časa, energije in truda vlagam v svoj poklic. Komaj kdaj sem v družbi svojih bližnjih, večino časa preživim na pripravah in tekmovanjih. A kljub vsemu odrekanju in omejitvam svojega življenja ne bi spremenil za nič na svetu. Neskončno sem hvaležen, da je moja največja strast hkrati tudi moj poklic in da s svojim delom navdihujem druge.

Upam, da bodo tudi zgodbe v tej knjigi v navdih, da vas ponesejo skozi moje življenje in da mogoče v njih najdete tudi delček samih sebe. Ko sem odraščal na kmetiji pod Jelovico, si nisem predstavljal, da bom desetletje kasneje na vroč julijski dan grablje, ki sem jih takrat ob spravilu sena držal v rokah cel dan, zamenjal za karbonsko krmilo na Dirki po Franciji. A saj se ni veliko spremenilo: sonce, vročina in trdo delo so ostali, le namesto ožuljenih rok imam sedaj ožuljeno zadnjo plat, zadovoljstvo zvečer po opravljenem delu pa je še vedno ravno tolikšno.

Matej Mohorič

MOHOpedija - NAKUP

Knjiga o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča založbe Aktivni mediji d.o.o. na voljo za 28.90 eur.

NAKUP KNJIGE MOHOPEDIJA