Go back
Training tips

Kako preseči pasti rekreacije?

Spodbujamo filozofijo zdravega in aktivnega načina preživljanja prostega časa, a ohranjajte »pošten« odnos do svojega telesa.

Veljate za vzdržljivca ali ste ljubitelj iger z žogo? Individualec ali kolektivec? Zunanji športnik ali dvoranski? Ljubitelj gozdov ali urbanih okolij? Se radi umaknete od ljudi ali stremite k temu, da ste opaženi? Obožujete samoto pri rekreaciji ali si je ne predstavljate brez družbe? Radi kombinirate vsega po malem, odvisno kdaj in s kom in ob katerem letnem času; ali ste svojo športno zvestobo zavezali izključno enemu športu v vseh letnih časih?

Ljudje smo si različni

... in do neke mere naše značajske lastnosti določajo tudi obliko rekreacije, ki nam je blizu, nas sprošča in nas napolni s svežo energijo. Poleg seveda časovne komponente in okoljskih danosti v bližini našega doma, navad, ki smo si jih izoblikovali skozi odraščanje, družino, sovrstnike. Vse oblike športne rekreacije so izjemno blagodejne za naše telo in počutje, saj ohranjajo vitalnost, preprečujejo srčno-žilne bolezni, sproščajo hormone sreče, izboljšajo naše kognitivne sposobnosti, …

Rekreacija blagodejno vpliva na telo, dokler v njej ne pretiravamo in nas ne okupira do te mere, da začnemo svoje življenje prilagajati rekreaciji. To je za vrhunske športnike. Pretirano rekreairanje lahko dolgoročno negativno vpliva na telo in povzroči dodaten stres, kar vodi v izčrpanost, utrujenost, razdražljivost, slabokrvnost; nenazadnje predstavlja tudi večje tveganje za srce.

Visoko intenzivna rekreacija – še zlasti, če se z njo resneje začneš ukvarjati v srednjih letih in si brez športnega ozadja iz otroštva, ni več zdrav način preživljanja prostega časa; poleg tega mora potekati zelo strukturirano s skrbno odmero počitka, spanca in vnosa hranil, prilagojenimi jedilniki in z zadostno hidracijo.

Zato je pomembno, da si znate prisluhniti in »ustaviti«, da ne zapadete v zanko pretiranega fizičnega naprezanja. Naj bo užitek vedno na prvem mestu in naj bo šport pot do notranjega opazovanja. To je praktično v sodobnem času – če ne gre za vodeno vadbo – ena redkih aktivnosti, ki omogoča ta privilegij, kjer ste sami s sabo. Vaše misli, vaše telo, vaša energija.

Moč notranjega opazovanja lahko bistveno okrepite, če v vaš aktivni življenjski stil vključite vadbo, kot je pilates, joga, nirvana fitnes, jogalates itd. Tovrstne vadbe imajo skupni imenovalec: pozornost dajejo detajlom: mikro gib lahko povzroči veliko spremembo v dojemanju gibanja telesa; povezujejo um z gibom in dihom. Osredotočajo se na mišice notranjih organov, pretok energije v telesu, izboljšujejo gibčnost in moč.

Spreminjajo naše zavedanje in odnos do telesa. Tovrstno zavedanje pa lahko s pridom uporabite tudi pri vzdržljivostnih in drugih športih, saj ste bogatejši za novo dimenzijo razumevanja delovanja telesa in vaših potreb. Z novim uvidom boste lažje prepoznali vašo potrebo in jo znali uravnotežiti z vašo zmožnostjo. Z večjo osredotočenostjo in pozornostjo na posamezen (mirko) gib in tehniko, dihanje, prepoznavanje lastnih misli in zmožnostjo prekinitve negativnih in destruktivnih, pa boste tudi lažje premagovali intenzivnejše in/ali dolgotrajnejše napore, tudi v manj idealnih (vremenskih) pogojih.

S sistematično vadbo npr. joge, pilatesa, se vsekakor lažje lotimo tudi večjih rekreativnih preizkušenj, saj moč misli lažje usmerjamo sebi v prid ter razvijemo spoštljivejši, bolj povezan odnos do telesa in lahko preprečimo marsikatero »krizo«, da šport ne postane prava kalvarija.