Go back
Training tips

Kako trenirati v zimskem času?

S prihodom zime in mrzlih mesecev se amaterski kolesarji pogosto znajdemo v iskanju ustvarjalnih načinov ohranjanja aktivnosti in vključevanja v svoje treninge.

S prihodom zime in mrzlih mesecev se amaterski kolesarji pogosto znajdemo v iskanju ustvarjalnih načinov ohranjanja aktivnosti in vključevanja v svoje treninge. Čeprav so zime vedno bolj mile in lahko kolesarimo zunaj skoraj celo leto, lahko še vedno izkoristimo tudi druge alternative za vzdrževanje kondicije.

Kolesarjenje na virtualnih platformah

V zadnjih letih je kolesarjenje na trenažerjih s pojavom virtualnih platform doživelo eksponentno rast. Vsak se lahko s pomočjo pametnega trenažerja popelje po različnih poteh, ki jih platforme omogočajo. Velika prednost kolesarjenja na trenžerjih je predvsem izvedba intervalnih in strukturiranih treningov. Morda pogrešate ceste in vzpone L'Etape Slovenia oziroma bi jih radi pobliže spoznali? Lahko jih najdete na platformi Rouvy in podoživite poletne trenutke. Za več podrobnosti preberi >> Pogrešaš traso L'Etape Slovenia?

Menjava kolesa

Ne namigujemo, da potrebujete novo kolo. V zimskem času, ko so ceste zamerjene in nevarne, so odlična alternativa tudi gorsko, gravel ali ciklokros kolo. Vse tri opcije so super za vzdrževanje kondicije ter tudi vadbo spretnostnih elementov, ki bodo še posebej prišli prav pri spuščanju v dolino, premagovanju zavojev ali izogibanju morebitnih nevarnosti na cesti ali padcev. Če pa pogrešate dirkanje in bi ga radi izkusili tudi v zimskih mesecih, je ciklokros prava in zabavna izbira. Morda pa vam pri ohranjanju kondicije pomaga tudi vožnja s kolesom na delo in po drugih opravkih v bližini doma. Ker pa so dnevi krajši, si v vsakem primeru zagotovite dobro vidnost.

Funkcionalna vadba ter fitnes

Zima je idealen čas za osredotočanje tudi na preostale dele telesa, ki jih včasih kolesarji čez poletje malo zanemarijo. To so predvsem trebušne mišice in roke, ki so ravno tako pomembne. Profesionalni kolesarji v zadnjem obdobju namenijo veliko časa temu načinu vadbe, ker s tem okrepijo vse sklope mišic, izboljšujejo moč, ter si pomagajo pri odpravljanja ju morebitnih neravnovesij.

Tek na smučeh

Tek na smučeh je najboljša alternativa za krepitev celotnega telesa in izboljšanje kondicije oziroma njeno vzdrževanje. Tako pri drsalnem (skate korak) kot klasičnem koraku (v smučini) obremenjujemo mišice celega telesa; razgibana teren pa vas še dodatno spodbuja k urjenju spretnosti, koordinacije in izboljšanju ravnotežja. Vse to vam bo gotovo pomagalo tudi, ko boste presedlali na kolo.

Pohodništvo

Pohodništvo je še ena izmed zanimivih alternativ. Osvojite bližje hribe in poleg razgledov na vrhu uživajte tudi v prednostih, ki vam jih hoja v hrib prinaša. Krepitev nog ter kardio-vaskularnega sistema sta samo dve najbolj očitni prednosti. Pri hoji v hribe priporočamo uporabo palic in za bolj vešče tudi nordijsko hojo – podaljšan korak, saj s tem nekoliko razbremenite noge, dodatno obremenite zgornji del telesa, zlasti roke in ramenski obroč, hkrati pa se »prisilite« v bolj pokončno držo in dosežete bolj odrt prsni koš in večjo izrabo diha. Pa še – če se pozorno opazujete, boste opazili ključno spremembo: korak se prične iz sunka iz bokov, ne iz stopala, zato lažje sodeluje celo telo in je vadba tako bistveno bolj celovita. In še – uporaba palic pri sestopu je še kako blagodejna za kolena, saj del teže tako prenesete in ne obremenjujete sklepov s celotno lastno težo. V zimskem času pa nikakor ne izzivamo visokogorja in se vedno predhodno pozanimamo o snežnih razmerah ter se odpravimo razmeram primerno obuti, oblečeni in opremljeni.

Tek

Tek je preprost, a učinkovit način za ohranjanje kardiovaskularne kondicije v obdobju, ko ceste niso najbolj primerne za kolesarjenje. Zimsko tekanje, opremljeno z ustrezno obutvijo za sneg in led, ponuja visoko-intenzivno kardiovaskularno vadbo. Vključitev teka v treninge pomaga izboljšati vzdržljivost, gibljivost in moč nog.