Go back
News

Na prireditvi L'Etape Slovenia je varnost na prvem mestu

Odlično sodelovanje s Policijo ter strpnost udeležencev v prometu je ključno za zagotovitev varnosti vseh udeležencev na najvišjem nivoju

Oblikovanje kolesarske trase za etapno preizkušnjo I feel Slovenia L'Etape Slovenia by Tour de France je celovit postopek, ki zahteva pravi protokol. Kot del družine serije L'Etape by Tour de France, mora biti trasa dovolj zahtevna v svoji daljši različici (138 km) in ravno prav obvladljiva, a še vedno relativno zahtevna v njeni krajši (70 km) različici. Obe: krajša in daljša pa morata kolesarjem zagotavljati privlačne razglede in nuditi užitek »panorame«, kar seveda v čudoviti zeleni Sloveniji, butičnem dragulju na sončni strani Alp, ni tako velik izziv.

V nadaljevanju podajamo postopek

V nadaljevanju podajamo postopek, ki se zgodi na strani Policije. Ko je znana trasa kolesarske dirke, organizator o tem seznani policijo in ji pošlje trasi in časovnici. Ker trasa poteka po cestah, ki se prilagajajo razgibanemu reliefu pokrajine, so nekateri odseki zahtevnejših in nevarnejših, zato skupaj s predstavniki policije poišče skupno rešitev, ki zagotavlja varnost, a ohranja zanimivost trase, hkrati pa ne ogroža ostalega prometa.

Po poslanih časovnicah sledi temeljit ogled trase in določitev delovnih mest, število potrebnih rediteljev in policistov, označba nevarnejših točk, na katerih je potrebno umestiti dodatne označbe in najti varne rešitve. Prav tako se predvidi mesta za večje število navijačev, ki dajejo dogodku L'Etape Slovenia poseben čar in soustvarjajo atmosfero dirke Po Franciji. Na premierni izvedbi so krajni Podblice in zbrani navijači na tem delu trase ustvarili nepozabno vzdušje dirke. Je pa na takšnih mestih prav tako potrebno zagotoviti varnost – da trasa ob navalu navijaškega navdušenja ostaja nemotena za kolesarje.

Vsaka izvedba kolesarske dirke, tudi če poteka po istih cestah, predstavlja izziv in je zgodba zase. Vsakič so na cesti drugačne razmere, npr. število vozil, sami vozniki, različne vremenske razmere, potek kolesarske dirke. Veliko je dejavnikov, ki dirko in varovanje naredijo drugačno. Temu se vedno poskusimo prilagoditi. Pomembno se mi zdi, da vzpostavimo z organizatorjem dobro sodelovanje in komunikacijo in vseskozi izmenjujemo  informacije: pred, med in po dirki. Z dobro pripravo in medsebojnim sodelovanjem zmanjšamo tveganje za vse udeležence na dirki« Matjaž Leskovar, višji samostojni policijski inšpektor.

Policija pa se prav tako pripravlja na tovrstne prireditve, saj vsako leto skupaj s Kolesarsko zvezo Slovenije izvede usposabljanje za vse voznike, ki sodelujejo na kolesarskih dirkah; tudi za policiste motoriste in voznike policijskih vozil. Za dobro izvajanje nalog je poznavanje športa ključno kot tudi poznavanje pravil, ki veljajo znotraj dirke, ki jih usklajuje Mednarodna kolesarska zveza.

Vedno predstavljata največji izziv zagotavljanje varnosti in preprečitev vožnje voznikov na traso v času zapore. Žal, še vedno veliko voznikov ne pozna prometnih pravil, ne pozna znakov policistov in obveznosti ob srečanju vozila za spremstvo (rdečo modra svetilka).

Za samo izvedbo dirke je medsebojno sodelovanje ključno in obsega veliko število deležnikov. Ne nazadnje je pravočasno obveščanje lokalnega prebivalstva o zaporah na cesti in drugih omejitvah prometa na dan dirke enako pomembno. Ključna pa je strpnost. Strpnost in zavedanje o sobivanju v prometu.

In še nasvet Leskovarja vsem udeležencem v prometu:

Udeleženci v cestnem prometu, ki naletijo na prireditev na cesti, naj bodo strpni ter upoštevajo navodila policistov in rediteljev.