Go back
Race

Skoraj raj si, ti Gorenjska!

Spoznajte reliefno razgiban del Slovenije, po kateri vodi trasa L'Etape Slovenia.

Gorenjska, gorata alpska pokrajina na severu in severozahodu Slovenije, spada med gospodarsko in turistično najbolj razvite pokrajine Slovenije, tudi trasi dirke L'Etape pa »obiščeta« mnoge naravne, gospodarske in turistične znamenitosti te sicer zelo pestre slovenske pokrajine.

Kaj vse se »skriva« v krajih ob poti trase

Če na hitro preletimo, kaj vse se »skriva« v krajih ob poti trase in v bližnji okolici, je v enajstih občinah, skozi katere bodo letos švigali kolesarji, za videti (ali vsaj od daleč za občudovati) res veliko.

Kranj, osrednje prizorišče ter start in cilj preizkušenj L'Etape Slovenia

Začenši s Kranjem, ki je že nekaj let tretje največje slovensko mesto (slabih 38.000 prebivalcev), bodo kolesarji lahko občudovali tako naravne kot zgodovinske lepote gorenjske prestolnice in okolice. Kranj, ki je bil v 8. stoletju prva prestolnica Slovencev, je bil sicer naseljen že v železni dobi, razcvetel pa je sredi 13. stoletja, ko je pridobil mestne pravice. V 19. stoletju se je po zaslugi velikih mož, kot so bili denimo France Prešeren (njegov nagrobni spomenik je v Prešernovem gaju v mestu), Simon Jenko in Ivan Tavčar, pa tudi zgodaj ustanovljeno Prešernovo gledališče (1902), še kulturno prebudil. Med glavne mestne znamenitosti sodijo še grad Khislstein, Pungert, Layerjeva hiša, Prešernova hiša, Glavni trg, Kovačnica, Gimnazija Kranj (prva v Sloveniji) in mestni kanjon reke Kokre. Iz Kranja izhaja tudi naš vrhunski kolesar Luka Mezgec.

Leta 2023 je Kranj prejel naziv Evropske destinacije odličnosti in je bil uvrščen na Guardianov seznam kot mesto, kamor je potrebno pripotovati.

>> Spoznajte Kranj

Škofja Loka, novost na letošnji trasi L'Etape Slovenia

Pot bo kolesarje peljala še skozi enega najlepših slovenskih srednjeveških mest Škofjo Loko. Nad Škofjo Loko bdi čudoviti Loški grad iz 13. stoletja, pod njim pa v starem mestnem jedru najdemo Mestni in Spodnji trg (ter znamenite stavbe Kašča, cerkev sv. Jakoba, Uršulinski samostan in Homanova hiša) ter Kapucinski samostan z rokopisom Škofjeloškega pasijona, ki je najstarejše slovensko dramsko besedilo.

Nekoliko bolj ravninski del trase, ko se splača imeti dobro zavetrje

V občini Medvode največ pozornosti pritegnejo rekreativne površine, denimo Zbiljsko jezero s čolnarjenjem ter sotočje Save in Sore, na bližnji Katarini pa je čudovita cerkvica sv. Jakoba, tradicionalni cilj mnogih ljubljanskih pohodnikov. Medvode se rade ponašajo tudi kot slovenska Mezopotamija ravno zaradi svoje edinstvene lege na sotočju dveh rek.

Vodice, lepota in barvitost neokrnjene narave

S pogledom na Šmarno goro, še bolj priljubljeno vzpetino za okoliške rekreativce, se bodo kolesarji preselili v občino Vodice, kjer se bohotita grad Šinkov Turn z obzidjem in samostan Repnje, od koder izvira tudi eden največjih evropskih jezikoslovcev 19. stoletja Jernej Kopitar.

>> Lepota in barvitost neokrnjene narave

Skozi Pogačarjev kraj do vznožja vzpona do prvega gorskega cilja

Ime Komende je sprva v bližnjo in daljno okolico ponesel tamkajšnji hipodrom in konjeništvo, v zadnjih letih pa je postala prepoznavna tudi zaradi najboljšega kolesarja na svetu Tadeja Pogačarja, ki je doma prav iz te razpotegnjene vasi z okoli 900 prebivalci, skozi katero bo tudi letos potekala trasa dirke L'Etape.

Šenturška gora, prvi gorski cilj z vzponom skozi kraje občine Kamnik

Naslednja obiskana občina bo Kamnik, katere središče je še eno čudovito slovensko srednjeveško mesto z gradom, pod katerim je kopica kulturnih in sakralnih spomenikov, v bližini pa še več naravnih lepot od Velike planine z znamenitimi planšarijami in term Snovik do Arboretuma Volčji potok. Trasa pa vodi skozi Tunjice, ki veljajo za eno izmed mnogih energetskih točk v Sloveniji in kjer se nahaja naravni zdravilni gaj, še posebej znan po živi vodi. Zatorej tu dihajte na polna pljuča in zagotovite zadosti kisika vašim mišicam, ki ga bodo še kako potrebovale, saj se trasa približuje prvemu gorskemu vzponu na Šenturško Goro. Segment je označen na 49. km in je dolg 5,8 km s povprečnim naklonom 5,3 %, 2. težavnostne kategorije. Vzpon je serpentinast, za marsikoga lažji način premagovanja višincev. Na vrhu – zasluženo: prva okrepčilna postaja.

>> Dom za kolesarje

Izpod Krvavca v Cerklje na Gorenjskem

Z vzponom na Šenturško goro se nahajate že v občini Cerklje na Gornejskem, ki sicer privabi bodisi smučarje na Krvavec, eno najbolj priljubljenih slovenskih smučišč, bodisi popotnike na Brnik, največje letališče v državi. Po 1. gorskem cilju sledi »polica«, zelo razgleden ravninski del na celotno Ljubljansko kotlino v zavetrju Krvavca. Spust je relativno strm in raven, z malo ovinki, zato previdnost ni odveč!

Razgiban del skozi kraje občine Šenčur in Preddvor do sprinterskega segmenta

Zraven se nahaja Šenčur, zelo gospodarsko orientirana občina z veliko zasebniki in podjetji, malce bolj severno pa Preddvor z jezerom Črnjava, gradoma Dvor in Turn ter kopico urejenih kolesarskih poti, ki zaradi bližnjih vršacev le redko potekajo po ravnem. Čudoviti del trase poteka pod vznožjem Storžiča, ki je s svojimi 2.132 metri najvišja gora v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Trasa nato naredi okljuk mimo sedeža Nogometne zveze Slovenije in protokolarnega posestva Brdo pri Kranju, v njegovi neposredni bližini pa se nahaja šprinterski segment, na relaciji Brdo–Predoslje, na 73,5. km. Trasa nato nadaljuje do Kranja, kjer kratkoprogaši zavijejo v cilj, dolgoprogaši pa nadaljujejo.

>> Preddvor ponuja številna aktivna doživetja v mirni naravi

Podblica, vzpon na 2. gorski cilj in kraj z edinstveno atmosfero v duhu Dirke po Franciji

Na območju kranjske občine je tudi zaselek Podblica, od koder je doma naš ambasador in eden najboljših svetovnih kolesarjev današnjega dne Matej Mohorič. Vzpon se začne v Nemiljah na 93,5. km in je dolg 6,7 km s povprečnim naklonom 5,9 % ter prav tako 2. težavnostne stopnje. Za marsikoga zahtevnejši vzpon, saj so daljši deli strmejši (tudi do 17 %) in manj serpentinasti. Na vrhu vzpona zasluženo: 2. okrepčilna postaja. Do vzpona trasa vodi skozi Besnico, kjer je rojen še en slovenski kolesarski as in zdaj trener Tadej Valjavec.

>> Podblica, kraj, kjer kolesarijo visoko nad tlemi

Jamnik z izjemno lego pod Jelovico nagradi s čudovitimi razgledi in tehničnim spustom v Kropo

Do konca daljše trase vse udeležence čakajo še nadvse slikoviti kraji občin Radovljica (domačini ji pravijo Radol'ca) in Tržič; številni se ponašajo z izjemno bogato naravno in kulturno dediščino. Tudi Radovljica je srednjeveško mesto z obzidjem in čudovitim starim jedrom, znamenitim krajanom, dramatikom in zgodovinarjem iz 18. stoletja Antonom Tomažem Linhartom.

A trasa L'Etape Slovenia ne vodi skoz njeno jedro, temveč ponudi dih jemajoč serpentinast spust v Kropo, kjer se v še tako vročem dnevu začuti hlad čudovitega gozda, skal in voda. Kovaška preteklost je zaznamovala današnjo podobo spomeniško zaščitenega trškega jedra, zato pozor! Kolesarite tu z odprtimi očmi, saj je podoba kovaštva edinstvena – v trškem jedru vas pozdravljajo imenitne fužinarske hiše, vodne zapornice in pragovi na deročem potoku Kroparica, bajer spodnje fužine in edinstveno ohranjen Vigenjc Vice.

Poti nas bo vodila tudi skozi Begunje, od koder izvira družina Avsenik, katere bratje so že v 50. letih prejšnjega stoletja ustanovili ansambel narodno-zabavne glasbe, ki velja vse do danes za najuspešnejšo slovensko glasbeno skupino vseh časov, saj so prodali več kot 30 milijonov primerkov plošč in kaset. Tik pred obiskom krajev naslednje občine Tržič, pa se v neposredni bližini trase nahaja tudi grad Kamen ob vhodu v dolino Drago, kjer stojijo na skalnem pomolu slikovite ruševine gradu grofov Lambergov.

»Pod goram« skozi kraje občine Tržič in zaključkom kolesarske pentlje s ciljem v Kranju

Po zadnji obiskani občini Tržič, kjer si velja ogledati Dovžanovo sotesko, naravni spomenik, po katerem so speljane številne učne poti: geološka, gozdna, planinska, plezalna, kjer je edinstveno nahajališče ostankov okamnelega življenja rastlin in živali v kamninah starega zemeljskega veka – paleozoika, staro mestno jedro Tržiča, Pot treh zvonov in lipo, staro več kot 500 let; se bo kolesarska karavana vrnila v Kranj in tako zaključila s popotovanjem po prelepi Gorenjski.

Pred tem – trasa krene iz Zapuž po znameniti cesti, imenovani »pod goram«, še en del trase, ki je speljan v nedrjih sredogorja, pod Dobrčo. Vzpon je krajši, nahaja se na 116. km, dolžine 2,5 km s povprečnim naklonom 2,2 % in 4. težavnostne stopnje. Ko se na določeni višini »malo pogliha«, trasa nagradi s čudovitimi panoramskimi razgledi po celotni deželi Kranjski.

>> Odkrij košček raja na dveh kolesih

Vabljeni k ogledu >> kratkih video predstavitev občin << in njihovih krajevnih znamenitosti, skozi katere vodi trasa L'Etape Slovenia.

Foto: Sportida, Slovenska turistična organizacija.